Temperaturi scăzute în toată țara! Metodele prin care îți poți salva vița de vie de la îngheț

Meteorologii au anunțat temperaturi scăzute pentru următoarele zile. Descoperă ce trebuie să faci pentru ca vița de vie să nu se usuce.
Alina Costache
06 apr. 2025, 08:37
Temperaturi scăzute în toată țara! Metodele prin care îți poți salva vița de vie de la îngheț

Meteorologii au anunțat temperaturi scăzute pentru următoarele zile. Descoperă ce trebuie să faci pentru ca vița de vie să nu se usuce. În cazul în care ai plantat deja vița de vie și nu îți dorești să se usuce din cauza temperaturilor scăzute, atunci trebuie să ții cont de următoarele sfaturi. Astfel, te asiguri că plantele vor rezista în ciuda fenomenelor extreme.

Potrivit ANM, în această perioadă temperaturile vor fi foarte scăzute. Așadar, în mai multe zone din țară, pe timpul nopții, termometrele vor arăta chiar și sub 0 grade.

Mulți oameni au apucat să planteze pomi fructiferi, inclusiv vița de vie. În schimb, alții au deja o viță de vie dezvoltată poate în grădină. Iar având în vedere avertismentele emise de ANM, sunt șanse mari ca gerul din următoarele zile să afecteze plantele.

Citeste si: EXCLUSIV 3 zile de iarnă în toată regula în România. Florinela Georgescu, șefa ANM: „Țara noastră va fi traversată de un front atmosferic rece”

5 metode simple prin care poți salva vița de vie de la îngheț

În acest caz, când vine vorba de vița de vie, solul este cel mai important, iar dacă acesta este afânat în mod corespunzător, atunci căldura va fi conservată, iar în timpul nopții este eliberată treptat. În același timp, contează modul în care uzi vița de vie. Este recomandat ca înainte de îngheț să fie aplicate irigații ușoare. Apa poate păstra căldura, iar ulterior o eliberează lent. Totodată, ajută și la menținerea temperaturii peste pragul critic pentru muguri.

O altă metodă eficientă este amânarea tăierilor. Dacă ai deja o viță de vie crescută în curte, atunci întârzie lucrările de tăiere. În acest mod va fi încetinită dezvoltarea vegetației, iar mugurii nu vor fi deschiși când se produce înghețul.

Pe de alta parte, o metodă tradițională rămâne folosirea generatoarelor de fum. Poți aprinde focuri în rândurile de viță de vie. Aceste focuri controlate limitează pierderea căldurii pe timp de noapte. Așadar, chiar dacă temperaturile vor fi mici, în apropierea viței de vie va fi ceva mai cald, iar riscul ca planta să se degradeze scade.

O altă soluție este reprezentată de foliile de protecție sau instalațiile de încălzire cu ventilatoare. Acestea amestecă aerul rece de la sol cu cel cald, astfel că vița de vie va fi în siguranță.

„Înghețurile din aprilie pot pune mari probleme, dar nu sunt un capăt de lume. Dacă viticultorii sunt bine informați și reacționează prompt, mugurii vor supraviețui. Important este să monitorizeze constant prognoza meteo și să acționeze preventiv, nu reactiv”, a declarat inginerul horticol Andrei Dumitrescu, consultant în cadrul unui centru de consultanță agricolă din Dealu Mare, potrivit playtech.ro.

Citeste si: Calendar ortodox aprilie 2025. Lună bogată în sărbători cu cruce roșie. Ce trebuie să ştiţi de Florii 2025, Paşte 2025 şi Sf. Gheorghe

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici