Tensiunea creşte: Beijingul staţionează sisteme de RACHETE pe o insulă disputată în Marea Chinei de Sud

China a desfășurat două baterii antiaeriene ale unui sistem sofisticat de lansatoare de rachete sol-aer într-o insulă disputată în Marea Chinei de Sud, au relatat miercuri agenția germană de presă DPA și canalul de televiziune american Fox News.

17 feb. 2016, 07:01
Tensiunea creşte: Beijingul staţionează sisteme de RACHETE pe o insulă disputată în Marea Chinei de Sud

Potrivit unor imagini din satelit, două baterii cu opt lansatoare de rachete și un radar au fost instalate în insula Woody, o parte din contestata Insulă Paracel în Marea Chinei de Sud.

Respectivele baterii de rachete au fost amplasate în insula Woody săptămâna trecută, conform informațiilor postului de televiziune american.

Autenticitatea imaginilor din satelit, provenind de la ImageSat International, a fost confirmată de un oficial de la Washington. Conform acestuia, este vorba de sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune de tipul HQ-9, transmite Agerpres.

China și unele din statele vecine — Japonia, Vietnam și Filipine — sunt în dezacord în ceea ce privește frontierele maritime și zonele economice exclusive în Marea Chinei de Sud și în Marea Chinei de Est.

‘Părțile interesate ar trebui să colaboreze în vederea menținerii păcii și a stabilității în regiunea Mării Chinei de Sud’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Taiwan, generalul David Lo, citat de DPA. ‘Ei (chinezii) ar trebui să evite orice mișcare unilaterală care ar duce la creșterea tensiunilor’, a mai spus el.