Tensiuni în coaliţia parlamentară pe tema deficitului bugetar. Vosganian: Decizia trebuie luată după consultarea partidelor

Au apărut primele fricţiuni în coaliţia parlamentară care susţine guvernul liberal, iar tema neînţelegerilor este deficitul bugetar. Decizia finală privind majorarea deficitului bugetar trebuie luată după o consultare prealabilă a formaţiunilor politice care au asigurat învestirea actualului Guvern, este de părere deputatul ALDE Varujan Vosganian. Acesta a comentat după ce PNL a anunţat că şi-a asumat limitarea depăşirii ţintei de deficit.

26 nov. 2019, 13:56
Tensiuni în coaliţia parlamentară pe tema deficitului bugetar. Vosganian: Decizia trebuie luată după consultarea partidelor

„Consider că decizia finală privind majorarea deficitul bugetar (mult) peste plafonul de 3% trebuie luată după o consultare prealabilă a formaţiunilor politice care au asigurat învestirea actualului Guvern. Faptul că unele acte normative sunt date prin ordonanţă sau ordonanţă de urgenţă nu exonerează Guvernul de obligaţia consultării prealabile. Nu ne putem asuma răspunderea susţinerii Guvernului fără o informare corectă şi promptă”, a scris Varujan Vosganian, marţi, pe Facebook.

Deficitul bugetului general consolidat pentru anul 2019 se va majora la 4,3% din Produsul Intern Brut în urma celei de a doua rectificări bugetare, iar printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Potrivit proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului pe anul 2019, publicat marţi de MFP, printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se află Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.

Ţinta iniţială de deficit bugetar pentru anul în curs era 2,76% din PIB.

Reacţia lui Vosganian vine după ce PNL a anunţat că şi-a asumat limitarea depăşirii ţintei de deficit.

Guvernul PNL şi-a asumat limitarea depăşirii ţintei de deficit bugetar, iar în prezent face „curat” după guvernarea anterioară şi „repară stricăciunile”, a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, marţi, într-o conferinţă de presă, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit.

„Deci ne cereţi în două săptămâni să ne încadrăm într-un deficit bugetar antamat de o guvernare total iresponsabilă într-un an de zile? Acesta este rezultatul guvernului care a înţeles să guverneze aşa cum a guvernat în 2019. Noi ne-am asumat prin programul de guvernare limitarea depăşirii ţintei de deficit bugetar şi o vom face, astfel încât să readucem politica bugetară în orizontul de respectare şi de salvare a echilibrelor macroeconomice. Nu este un rezultat care poate fi imputat acestui guvern. Noi, în acest moment, facem curat după guvernarea anterioară şi reparăm stricăciunile”, a declarat Dancă.

El a răspuns astfel fiind întrebat de ce Guvernul proaspăt instalat nu a reuşit să se încadreze în deficitul de 3% şi cifrele arată un deficit de 4,5%.