Tentativa de lansare de rachetă de către Coreea de Nord, condamnată de către statele vecine şi SUA

Tentativa Coreii de Nord de a lansa o rachetă marți dimineața a atras o condamnare puternică din partea statelor vecine, în contextul în care tensiunile sunt crescute în peninsula Coreea, relatează DPA.

31 mai 2016, 16:13
Tentativa de lansare de rachetă de către Coreea de Nord, condamnată de către statele vecine şi SUA

Ministerul de Externe sud-coreean a avertizat că Phenianul s-ar putea confrunta cu sancțiuni mai aspre și mai multă izolare ca rezultat al lansării, care a fost un eșec, potrivit unor surse militare sud-coreene.

„Tentativa de lansare de rachetă de astăzi de către Nord este echivalentă cu ignorarea avertismentelor repetate ale comunității internaționale de a se opri din provocări suplimentare, care nu pot fi tolerate niciodată”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Cho June Hyuck, potrivit agenției Yonhap.

La rândul său, ministrul de externe japonez, Fumio Kishida, a declarat că „lansările numeroase de rachete de către Coreea de Nord sunt acte provocatoare la adresa comunității internaționale, inclusiv a Japoniei, și sunt total inacceptabile”.

China, singurul aliat major internațional al Phenianului, a adoptat un ton mai conciliant.

„Situația actuală din Peninsula Coreea este complexă și sensibilă. Toate părțile implicate ar trebuie să evite recurgerea la orice acțiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying.

Pentagonul a condamnat marți cu fermitate noul test cu rachetă nord-coreeană „care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, o manevră care reprezintă o „amenințare semnificativă” pentru SUA și stabilitatea regiunii Asia-Pacific.

„Cerem Coreii de Nord să se abțină de la acțiuni care agravează tensiunile în regiune și să adopte măsuri concrete pentru îndeplinirea obligațiilor internaționale”, a afirmat un purtător de cuvânt al Centrului de comandament strategic american, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Racheta lansată marţi dimineaţa a fost de tip Musudan, rachetă balistică cu rază medie de acțiune, a anunțat agenția Yonhap, care a citat surse militare sud-coreene.