Tentativă de lovitură de stat în Iordania. S-au făcut mai multe arestări

Prinţul Hamzah a declarat într-o înregistrare video că se află în arest la domiciliu şi că i s-a spus să rămână acasă şi să nu contacteze pe nimeni.

04 apr. 2021, 08:15
Tentativă de lovitură de stat în Iordania. S-au făcut mai multe arestări

Tentativă de lovitură de stat în Iordania. Au fost descinderi la palatul fostului prinţ moştenitor al Iordaniei, careeste acuzat de o presupusa tenstativă de lovitură de stat.

Prinţul Hamzah a declarat într-o înregistrare video că se află în arest la domiciliu şi că i s-a spus să rămână acasă şi să nu contacteze pe nimeni.

Vorbind în engleză în videoclipul transmis de avocatul său câtre BBC el a negat implicare în vreo tentativă de lovitură de stat şi a denunţat sistemul de guvernare ca fiind corupt.

„Bunăstarea iordanienilor a fost plasată pe locul doi printr-un sistem de guvernare care a decis că interesele sale personale sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor 10 milioane de oameni care trăiesc aici”, a spus prinţul Hamzah.

Conducerea militară din Iordania a negat rapoartele că prinţul Hamzah a fost arestat. Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informaţii din regiune şi din Europa au spus că cred că fostul rege a fost plasat în arest la domiciliu.

Turki al-Sheikh, consilier al curţii regale saudite, a postat pe Twitter o serie de fotografii ale regelui Abdullah şi ale prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, cu mesajul „Fără comentarii, imaginile vorbesc de la sine”. Riadul a publicat, de asemenea, o scurtă declaraţie: „Suntem alături de Iordania şi susţinem deciziile regelui Abdullah II de a păstra securitatea ţării sale”

Egiptul, Bahrainul, Qatarul, Kuweitul, Irakul, Libanul şi Palestina au trimis mesaje de susţinere a regelui Abdullah, la fel ca Liga Arabă.

Arestările de înalţi oficiali şi membri ai familiei regale sunt rare în Iordania, considerată una dintre cele mai stabile ţări din lumea arabă.

Autorităţile iordaniene l-au arestat şi pe un fost consilier al regelui Abdullah al II-lea şi alte câteva persoane din „motive de securitate”, a informat sâmbătă agenţia oficială de presă Petra, notează AFP.

Bassem Awadallah, care a fost şef al curţii regale din 2007 până în 2008, a fost arestat împreună cu Sharif Hassan bin Zaid, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate citată de Petra, fără a preciza numărul total al persoanelor arestate.

Zece vapoare din România, pe care se află peste 100 de mii de animale vii, blocate în Canalul Suez. „Ar putea fi cea mai mare tragedie maritimă din istorie”
Sharif este un titlu acordat apropiaţilor familiei regale din Iordania. Cei doi au fost arestaţi din „motive de securitate” după o operaţiune a forţelor speciale, a indicat sursa, adăugând că o anchetă este în curs de desfăşurare.

Un responsabil iordanian, citat de televiziunea de stat Al Mamlaka, a respins informaţiile difuzate de unele media sugerând că fratele vitreg al regelui Abdullah al II-lea şi fost prinţ moştenitor, Hamza, se numără printre cei arestaţi.

Bassem Awadallah, fost ministru al finanţelor şi planificării, era foarte apropiat de monarhul iordanian, dar şi un personaj controversat din Iordania.

Înainte de a deveni şef al curţii regale în 2007, a fost şeful de cabinet al regelui în 2006. Bassem Awadallah a demisionat în cele din urmă din funcţia de şef al curţii regale în 2008, după ce a fost aspru criticat pentru presupusa sa ingerinţă în probleme politice şi economice controversate. El fusese acuzat de unii deputaţi şi politicieni, precum şi de jurnalişti că s-a amestecat în planurile de privatizare ale ţării.

George Maior, propus ambasador în Iordania. Cine îi va lua locul în SUA


loading...