Tentativă de LOVITURĂ de STAT în Turcia. Zeci de arestări ale funcţionarilor publici

Cel puţin 35 de angajaţi municipali au fost arestaţi la Istanbul, marţi, pentru presupuse legături cu puciul eşuat de la Ankara, din 16 iulie. Alţi 77 sunt căutaţi, a informat, marţi, agenţia Anadolu.

03 oct. 2017, 10:59
Tentativă de LOVITURĂ de STAT în Turcia. Zeci de arestări ale funcţionarilor publici

În total s-au emis mandate de arestare pentru 112 angajaţi municipali, iar 35 dintre aceştia au fost deja arestaţi. Toţi sunt urmăriţi pentru posibile legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, care este acuzat că ar fi pus la cale puciul din iulie, anul trecut.

Persoanele respective sunt bănuite că ar fi folosit aplicaţia de mesagerie criptată ByLock, considerată de către Ankara ca fiind un instrument de comunicare privilegiată de pucişti, mai precizează aceeaşi sursă.

Clericul Fethullah,care trăieşte în prezent în Statele Unite, a negat în mod repetat orice implicare a sa în tentativa de lovitură de stat din iulie, 2016, scrie presa internaţională.

Citeşte şi Erdogan îi propune un târg Washingtonului: Îl dă la schimb cu clericul Fethullah Gulen pe un pastor american închis în Turcia

Autorităţile turce au emis, marţi, şi mandate de arestare pentru 116 angajaţi municipali despre care se crede că ar fi fost deja demişi din funcţiile lor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, iar cinci sunt încă în posturile lor. De asemenea, 21 de foşti angajaţi la Ministerul Tineretului şi Sportului, sunt la rândul lor bănuiţi de legături cu puciul eşuat, scrie presa străină.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate şi 140.000, demise sau suspendate din funcţiile lor, în cadrul unei „epurări” ce a survenit după puciul eşuat.