Tenul şi mâinile, cele mai afectate în sezonul geros. Iată cum ne îngrijim corect pielea iarna

Pe parcursul sezonului rece, pielea are nevoie de o atenţie deosebită, faţă de restul anului. În această perioadă cele mai afectate sunt mâinile şi tenul. Din cauza temperaturilor scăzute şi a vântului, pielea din aceste zone se poate usca şi crăpa. Medicul dermatolog Mihaela Leventer a declarat, pentru RomaniaTV.net, de ce reguli trebuie să ţinem cont pentru a avea o piele hidratată şi frumoasă.

17 dec. 2016, 08:38
Tenul şi mâinile, cele mai afectate în sezonul geros. Iată cum ne îngrijim corect pielea iarna

Pentru a avea o piele hidratată pe tot parcursul anului, este important să ţii cont de câteva aspecte. Din cauză că iarna pielea produce mai puţine substanţe grase, aceasta este protejată mai puţin, iar circulaţia sângelui are de suferit, putând determina ruperea capilarelor.

Medicul dermatolog Mihaela Leventer a vorbit, pentru RomaniaTV.net, de ce anume trebuie să ţinem cont pentru a avea pielea hidratată şi frumoasă pe tot parcursul anului.

Citeşte şi Aceste ingrediente previn îmbătrânirea pielii

Persoanele cu ten uscat au nevoie de o cremă grasă atunci când ies în aer liber. Persoanele cu ten cuperozic precum şi cele cu ten gras vor folosi un produs cosmetic hidratant. Dacă vorbim de schiori, atunci trebuie utilizate creme de protecţie solară cu factor mare chiar şi în zilele noroase pentru că lumina penetrează stratul de nori. Crema de fotoprotecţie se pune peste produsul cosmetic de îngrijire curentă. Trebuie însă avut în vedere faptul că produsul de fotoprotecţie rezistă de cele mai multe ori doar două ore şi apoi trebuie reînnoit. Buzele au nevoie de un stick foarte gras şi sunt de preferat produsele de farmacie„, a declarat specialistul.

Mai mult, potrivit medicului, „hidratarea pielii se poate face imediat după spălarea cu un săpun blând sau pentru piele atopică„.

Se aplică pe piele un lapte de corp emolient. El reţine apa în ţesut ca o barieră împotriva evaporării. Trusa de iarnă conţine săpun sau gel de duş blând, un lapte de corp emolient, cremă de faţă hidratantă sau grasă în funcţie de ten, stick de buze şi o cremă grasă pentru mâini„, explică medicul.

Citeşte şi Sfaturi pentru un ten perfect

Mai mult, specialistul recomandă ca în perioada rece să ne îmbrăcăm în haine călduroase pentru a ne proteja de degerături.

Frigul agresează atât pielea acoperită de hâine, cât şi cea expusă. Adaptarea termică se face la nivelul pielii prin redirecţionarea fluxului sanguin periferic. În primul moment, organismul caută să menţină temperatura periferică prin vasodilataţie, deci pielea se înroşeşte şi se usucă, apoi dacă expunerea continuă extremităţile se albesc şi suferinţa devine periculoasă, putându-se instala degerătura. Deci este foarte important ca în zilele friguroase să avem haine călduroase şi să ne protejăm de umiditate picioarele şi mâinile. Sfatul este important pentru copii care se joacă în zăpadă, dar şi pentru cei care lucrează în aer liber„, a precizat medicul Mihaela Leventer.

De asemenea, în această perioadă este important să consumăm şi multe lichide, printre care apă, ceaiuri din plante şi sucuri naturale neîndulcite. Mai mult decât atât, iarna este recomandat să se evite băile fierbinți și lungi, deoarece acestea distrug echilibrul hidrolipidic, adică bariera de protecție naturală a pielii. Aceasta duce la o pierdere a capacității de hidratare, ceea ce înseamnă că pielea va avea de suferit și se va usca sau chiar crăpa. Sunt indicate dușurile cu apă caldă, de maxim 10-15 minute.

Nici trecerea bruscă de la un mediu cu temperatură rece la unul cu temperatură ridicată nu este indicată, deoarece îți va face pielea să se usuce mai repede.

Citeşte şi Încălţămintea de iarnă: 4 trucuri pentru fiecare model în parte