TEODOR MELEŞCANU: Băsescu, SINGURUL preşedinte care a cerut liste cu ofiţerii acoperiţi. A ÎNCĂLCAT legea

Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE şi candidat independent la Preşedinţie, a reacţionat marţi la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE. Meleşcanu a spus că Băsescu este singurul preşedinte care a cerut lista cu ofiţerii acoperiţi, dar el l-a refuzat invocând prevederile legale. Fostul şef al SIE a arătat că, prin declaraţiile făcute luni seara, Traian Băsescu a încălcat legea.

14 oct. 2014, 11:06
TEODOR MELEŞCANU: Băsescu, SINGURUL preşedinte care a cerut liste cu ofiţerii acoperiţi. A ÎNCĂLCAT legea

Teodor Meleşcanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că Traian Băsescu este primul preşedinte de după Revoluţie care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi.

„Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut aseară”, a spus Meleşcanu.

Fostul şef al SIE a susţinut că răspunsul pe care i l-a trimis preşedintelui la o astfel de solicitare a fost în numele Serviciului, respectiv ce prevede legea.  Meleşcanu a spus că este vorba de Legea 1/1998, susţinând că prin declaraţiile făcute luni seară preşedintele a încălcat prevederile acesteia. Este vorba despre prevederea care stabileşte că „sursele de informaţii, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare”.

Ce riscă BĂSESCU după declaraţiile privind ofiţerul acoperit. Bolcaş: „Porţile PUŞCĂRIEI sunt larg deschise”

Pe de altă parte, Meleşcanu a precizat ca este oportună Hotărârea de Guvern din anul 2013, privind secretizarea identităţii unor ofiteri de informatii ai SIE, explicând că a refuzat sa-i furnizeze presedintelui Traian Basescu informatii privind existenta unor ofiteri de informatii in Guvern, pentru a ca acesta sa nu le foloseasca in campania electorala.

„Potrivit Constitutiei si celorlalte legi in vigoare, serviciile de infomatii si sefii acestora nu au drept de initiativa legislativa. Consider ca HG e oportuna, pentru ca ar fi existat posibilitatea ca informatiile sa fie utilizate in campania electorala cum ati vazut aseara„, a declarat Meleşcanu.

Ce cred analiştii şi jurnaliştii despre declaraţiile lui Traian Băsescu pe subiectul „Ponta – Agentul 007”

Fostul şef al SIE a confirmat că Traian Băsescu a fost la sediul Serviciului, după ce a solicitat o întâlnire cu toată conducerea operativă.

Meleşcanu a spus că, la respectiva întâlnire, preşedintele Băsescu „şi-a exprimat şi argumentat decizia că trebuie să aibă acces la toate informaţiile”. El a precizat că răspunsul conducerii SIE a fost că preşedintele are acces la toate informaţiile care îi servesc în activitatea de şef al statului, dar nu şi la surse sau orice altceva ce ţine de „bucătăria internă”.

Pe de altă parte, Meleşcanu a precizat că nu poate confirma dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit. Potrivit prevederilor legale, nu pot să confirm sau să infirm pentru că nu am acest drept, aş comite o infracţiune”, a precizat Meleşcanu.   Acesta a precizat că, în mod sigur, nu există niciun ofiter acoperit actual, in acest moment in Guvern şi nici printre candidati.

„Orice ofiter de informatii externe, la plecarea din serviciu, semneaza un angajament prin care se obliga sa nu-si deconspire fostii colegi, nici sediile, timp de 30 de ani„, a explicat Meleşcanu.

Victor Ponta, acuzat că a încălcat Constituţia. Macovei: Trebuie să demisioneze şi să-şi retragă candidatura

„Singura chestiune care va trebi clarificata legal este ca presedintele a afirmat ca are copii dupa documente transmise de SIE, lucru care este interzis. Documentele transmise de SIE se consulta de catre beneficiarii politici si se restituie dupa consultare. Este interzisa multiplicarea si deconspirarea lor. SIE ar trebui sa ceara niste clarificari. (…)

Sunt profund dezamagit de modul in care presedintele isi incheie mandatul, dupa 10 ani in care serviciile de informatii au slujit in permanenta interesele Romaniei, este ilegal si imporal sa fie tarate intr-un scandal electoral”, a conchis Meleşcanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituţională” şi „o incompatibilitate”, potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituţională”.

Ponta, despre acuzaţia că ar fi fost ofiţer SIE: Sunt numai minciuni! Băsescu e în campanie

 Preşedintele a mai arătat că Teodor Meleşcanu a acţionat politic atunci când a iniţiat o hotărâre de Guvern ce conţinea un articol prin care ofiţerii acoperiţi erau protejaţi şi după ce nu mai erau activi. ‘Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, în domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acţiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti’, a spus Băsescu.