Teodor Meleşcanu: România are şansa să devină membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

 Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat miercuri că România are şansa de a deveni membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, cu condiţia să facă o campanie solidă în acest sens.

26 sept. 2018, 20:16
Teodor Meleşcanu: România are şansa să devină membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

„Prezenţa mea aici se bazează pe ideea fundamentală de a face o campanie pentru alegerea României în Consiliul de Securitate şi datorită acestui lucru întâlnirile bilaterale au fost mult mai dense decât într-un mod obişnuit. E o chestiune firească, toată lumea încearcă să-şi facă o campanie care să-i aducă voturi. (…) România, ca şi orice altă ţară, are şansa de a fi aleasă, cu condiţia să facă o campanie solidă, dar mai ales să aibă la bază ideile pe care le va promova în Consiliul de Securitate. Noi ne-am ales un slogan foarte simplu, ‘Pace, justiţie, dezvoltare’, care acoperă pentru noi cam toate problemele cu care se confruntă oamenii la această oră, avem un program pe care l-am prezentat, ne-am întâlnit cu mai multe state, şi mai mari, şi mai mici, că până la urmă la Consiliul de Securitate, la alegere şi SUA şi Vanuatu au tot un vot. Am căutat să acoperim tot ceea ce înseamnă zona Africii, zona Americii Latine, zona Asiei şi în Europa, unde lucrurile sunt însă mai dificile, pentru că sunt împărţite, fiind doi candidaţi europeni”, a declarat Meleşcanu, la sediul ONU, potrivit Agerpres.

El a menţionat că a avut o serie de întâlniri bilaterale cu oficiali din mai multe ţări, precum Republica Moldova, Palestina, Armenia, Azerbaidjan.

Şeful diplomaţiei române a mai spus că analiza referitoare la relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost finalizată, dar că nu crede că aceasta ar putea avea un impact asupra candidaturii României pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021, potrivit Agerpres.

„O decizie de acest tip poate influenţa poziţia unor ţări, mai ales a ţărilor arabe, în principiu, ceea ce nu este cazul, pentru că noi ceea ce am făcut şi ceea ce sper să prezentăm săptămâna viitoare este o analiză în legătură cu avantajele şi dezavantajele mutării acestui sediu; din acest punct de vedere ea nu poate să aibă un impact şi eu m-am bucurat mult că în toate discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei din ţările arabe, inclusiv cu secretarul general al Consiliului de Cooperare, am explicat foarte clar că este vorba de o analiză pe care o facem, deciziile urmând să fie luate ulterior şi în niciun caz nu putem vorbi de o hotărâre acum a României de a reloca ambasada noastră de la Tel Aviv la Ierusalim. (…) Este făcută sinteza noastră, cu toate anexele predate de diverse instituţii care au colaborat cu date şi în acelaşi timp a trecut printr-un proces de avizare din partea ministerelor interesate. Practic, ea este încheiată, urmează să o trimitem cât mai curând spre decidenţii politici”, a explicat Meleşcanu.

Remaniere

 Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, că nu are „niciun fel de emoţie” cu privire la o posibilă remaniere. „Toată lumea este supusă unei evaluări, este un lucru firesc, nu mi se pare nimic deosebit. (…) Sunt foarte la curent cu tot ce se discută, dar nu pun mare preţ pe ce se discută. (…) Nu am niciun fel de emoţie”, a spus Meleşcanu, la sediul ONU.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat săptămâna trecută că o remaniere guvernamentală a miniştrilor din partea PSD va avea loc în cadrul unei şedinţe a CExN care va fi organizată după referendumul pentru redefinirea familiei.

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că apreciază ca foarte bună activitatea miniştrilor din formaţiunea sa şi consideră că nu sunt motive pentru a fi incluşi pe o listă de remaniere.