Teodor Meleşcanu, supărat pe Klaus Iohannis. Cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Teodor Meleşcanu, preşedintele interimar al Partidului Forţa Naţională, a anunţat că a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţionala a României pe motiv că Iohannis ar fi încălcat Legea fundamentală prin neinvitarea PFN la consultări pentru desemnarea prim-ministrului.

07 mart. 2020, 17:21
Teodor Meleşcanu, supărat pe Klaus Iohannis. Cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

„România, din păcate, odată cu încălcarea hotărârilor Curţii Constituţionale şi chiar a Constituţiei de către preşedintele României, a început să alunece, uşor-uşor, către o dictatură personală a preşedintelui României. Înainte de consultări, preşedintele nu a invitat la Cotroceni şi Partidul Forţa Naţională, în acest fel încălcând prevederile constituţionale. Dânsul a avut o interpretare proprie a Constituţiei. De asemenea, la desemnarea premierului, domnul preşedinte Klaus Iohannis nu a desemnat o persoană care să facă dovada că poate strânge în jurul său o majoritate să formeze Guvernul. De aceea vă anunţ că Partidul Forţa Naţională a sesizat Avocatul Poporului pentru a se adresa CCR privind aceste încălcări ale Constituţiei României”, a declarat Mircea Găinuşă, într-o conferinţă de presă.

El a spus că rămâne la latitudinea Avocatului Poporului dacă va sesiza sau nu CCR, însă susţine că nu este firesc să se întâmple aşa ceva şi că Legea fundamentală „a devenit facultativă, în funcţie de interesul unor grupuri politice şi partide”.

Preşedintele interimar al PFN, Teodor Meleşcanu, a afirmat că implicarea şefului statului în desemnarea candidatului de prim ministru trebuie să pornească de la ideea de a găsi soluţii pentru funcţionarea stabilă a unui guvern.

„Acest Guvern Cîţu va trece sau nu va trece, va mai fi încă o etapă de încercare a unui alt guvern, dar trebuie înţeles un lucru: Constituţia României şi implicarea preşedintelui, care este foarte importantă în desemnarea candidatului de prim-ministru, porneşte de la ideea de a găsi soluţii pentru funcţionarea stabilă a unui guvern. Acest lucru se poate face, există foarte multe variante, una poate să fie un guvern tehnocrat neutru şi format din reprezentanţii mai multor partide, care să asigure o majoritate. Există posibilitatea de a se forma şi alte majorităţi, aşa cum s-a format o majoritate pentru a da jos Guvernul ALDE – PSD, tot aşa se poate forma şi o majoritate pentru funcţionarea unui guvern, astfel încât să se respecte prevederile constituţionale şi alegerile să fie la termenul prevăzut”, a afirmat Meleşcanu.

În opinia sa, nu există niciun argument, în afară de „ideea fixă” că trebuie organizate alegeri anticipate şi care, de fapt, „reflectă o preocupare politicianistă, care nu are de-a face nici cu funcţionarea Parlamentului, nici cu funcţionare Guvernului”.

Citeşte şi Florin Cîţu, primul selfie după desemnarea în funcţia de premier. Cu cine s-a fotografiat