Teodor Meleşcanu s-a înscris în ALDE

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, ex-consilier al lui Victor Ponta la Palatul Victoria, s-a înscris în Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), formaţiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

06 ian. 2016, 10:22
Teodor Meleşcanu s-a înscris în ALDE

Teodor Meleşcanu, fost şef al SIE, s-a înscris în ALDE.

M-am înscris în ALDE pentru că face parte din familia liberală europeană”, a declarat miercuri Teodor Meleşcanu pentru Mediafax. Teodor Meleşcanu a precizat că nu intenţionează să candideze la alegerile locale şi a spus că nu a luat încă o decizie în privinţa unei candidaturi la alegerile parlamentare pentru că „mai e mult mână atunci”.

„Am ales să mă alătur Alianței Liberalilor și Democraților deoarece consider că este singurul partid liberal din România în acest moment, mai ales că ALDE este un partid liberal recunoscut la nivel european. Mă simt legat sufletește de ALDE, mai ales prin prisma prieteniei vechi pe care o am cu Guy Verhofstadt și Graham Watson. Întotdeauna am considerat că activitatea mea din cadrul administrației guvernamentale este doar o paranteză, pe care a venit momentul să o închei. Apreciez faptul că ALDE este singura formațiune politică care s-a plasat în opoziție față de actuala guvernare”, a precizat de asemenea Meleșcanu, într-un comunicat de presă.

Teodor Meleşcanu a fost eliberat, pe 4 decembrie, din funcţia de consilier de stat pe probleme de securitate din cadrul Cancelariei prim-ministrului prin decizia premierului Dacian Cioloş.

Meleşcanu a fost numit consilier pe probleme de securitate şi apărare de Victor Ponta, în noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale în care Meleşcanu a candidat ca independent, obţinând 1,09% şi declarându-şi sprijinul pentru candidatul PSD, Victor Ponta, în cel de-al doilea tur de scrutin. Anterior campaniei, el deţinuse funcţia de director al SIE, din februarie 2012.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale, Meleşcanu a deţinut şi funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în condiţiile în care Titus Corlăţean şi-a dat demisia, din cauza scandalului legat de votul din diaspora. Pe fondul aceluiaşi scandal, Meleşcanu a condus MAE doar opt zile, fiind înlocuit ulterior de Bogdan Aurescu şi devenind consilier al premierului.

Meleşcanu nu este la prima colaborare cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. El a făcut parte din guvernul acestuia, în perioada 2004-2008, fiind ministru al Apărării Naţionale şi ministru interimar al Justiţiei, la acea dată făcând parte din PNL.

Ministru de externe în Guvernul Văcăroiu (1992-1996) şi senator PDSR, Meleşcanu a fondat Alianţa pentru România în 1997, împreună cu mai mulţi foşti membri PDSR, iar în 2002 a intrat în PNL, ca urmare a fuziunii prin absorbţie a ApR cu liberalii.