Teodorovici, către co-preşedinţii PNL: Contestarea bugetului pe 2015 va îngheţa cofinanţarea proiectelor UE

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a trimis, marţi, o scrisoare deschisă către cei doi co-preşedinţi ai Partidului Liberal Naţional, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, în care le cere să renunţe la contestarea bugetului pe 2015 la Curtea Constituţională (CCR).

23 dec. 2014, 08:42
Teodorovici, către co-preşedinţii PNL: Contestarea bugetului pe 2015 va îngheţa cofinanţarea proiectelor UE

Teodorovici afirmă că acţiunea PNL de a contesta bugetul va duce la blocarea procedurilor de cofinanţare a proiectelor europene, astfel încât Guvernul nu va mai putea aloca, de la 1 ianaurie 2015, suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanţare.

„Fac publica această scrisoare deschisă cu intenția de a trage un semnal de alarmă asupra deciziei Partidului Național Liberal de a contesta la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, votată de o largă majoritate în plenul reunit al camerelor Parlamentului. Acțiunile reprezentanțilorPartidului Național Liberal pun în pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțare. Totodată, demersul opoziției amenință să dăuneze ritmul bun de absorbție la începutul anului, dar și cheltuielile destinate investițiilor, care însumează 44,76 miliarde de lei în 2015”, se afirmă în scrisoare.

Ministrul Muncii face apel la conducerea PNL să retragă contestaţia de la CCR pe legea bugetului

Potrivit lui Teodorovici, rata curentă de absorbție pentru cadrul financiar multianual 2007-2013 a ajuns în acest moment la 46,24% pentru 44.164 proiecte depuse și 14.776 contracte semnate. Mai mult, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise de Comisia Europeană este de 8,88 miliarde de euro. În plus, la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a adoptat două programe operaționale 2014-2020 ale României, axate pe sporirea competitivității și asistența tehnică în implementarea fondurilor europene. Cele două programe reprezintă o investiție totală de 1,54 miliarde de euro în economia reală a României.

Este vorba despre Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, care presupune o alocare financiară de 1,329 miliarde de euro și prin care vor fi finanțate proiecte care vor susține creșterea competitivității economiei României, în special prin sprijinirea cercetării, dezvoltării și inovării, respectiv prin acordarea de finanțări destinate susținerii infrastructurii pentru tehnologia informației și comunicații.

Totodată, Programul Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020 are o alocare financiară de 212,76 milioane de euro și va asigura asistență orizontală pentru a răspunde nevoilor tuturor structurilor cu atribuţii de coordonare, gestionare şi control pentru fondurile europene.

Bănicioiu, către co-preşedinţii PNL: Contestarea bugetului pe 2015 la CCR va produce neplăceri pacienţilor

Acestora li se adaugă Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, care a primit aprobarea Comisiei în data de 28 noiembrie a.c. Avem, așadar, trei programe deja aprobate de Comisia Europeană, ceea ce reprezintă o adevărată performanță pentru România și demonstrează atât celor care au avut încredere în capacitatea noastră de organizare, cât și scepticilor, că suntem capabili să optimizăm în continuare procesul de absorbție de fonduri comunitare, se mai afirmă în scrisoare.

Teodorovici încheie afirmând că „ar fi păcat ca această evoluție avantajoasă pentru România să fie pusă în pericol din cauza războiului politic care, în 2015, nu are nicio miză electorală, cu atât mai mult cu cât Bugetul a fost deja votat într-o manieră clarăși covârșitoare în Parlament, după o dezbatere amplă”.