Teodorovici: Nu ne-am înţeles cu Comisia Europeană pe Codul Fiscal. FMI nu mai vine în iulie

Comisia Europeană nu a ajuns la un acord cu autoritățile române în privința Codului Fiscal, dar va decide în cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România, iar Fondul Monetar Internațional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

25 iun. 2015, 14:10
Teodorovici: Nu ne-am înţeles cu Comisia Europeană pe Codul Fiscal. FMI nu mai vine în iulie

„Pe un un singur punct nu ne-am înțeles: Codul Fiscal. O să fie întâlnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea miniștrilor de Finanțe, iar Fondul Monetar Internațional desigur nu o să vină (în iulie — n.r.) pentru că deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (…) Pentru Ecofin se va pregăti un raport al acestei misiuni tehnice de la București și săptămâna viitoare vom ști conținutul lui înainte de întâlnirea miniștrilor de Finanțe și vom formula un punct de vedere”, a precizat Eugen Teodorovici, la finalul discuțiilor cu reprezentanții misiunii Comisiei Europene.

Citeşte şi: Teodorovici: Codul Fiscal, votat de deputaţi în forma propusă de Guvern, dar cu reducerea TVA la 19%

Acesta a precizat că îngrijorarea Comisiei Europene se referă la impactul bugetar pe care Codul Fiscal îl va avea, începând cu anul viitor.

„Este o abordare normală din partea Comisiei Europene. În schimb au apreciat foarte mult ceea ce România a făcut în ultimii ani, ca și măsuri de dezvoltare economică, dar acest impact al Codului Fiscal este principalul subiect de discuție între noi și Comisia Europeană. (…)

Ideal ar fi fost să fie un acord de ambele părți pentru acest proiect atât de important pentru economia României. (…) Important este că oricare ar fi situația, România s-a angajat foarte clar că își menține acele angajamente asumate în special în zona de de reforme structurale„, a subliniat ministrul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, ținta de deficit bugetar asumată va fi depășită temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB pentru 2016. Teodorovici susține, însă, că este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 să fie posibilă o scădere de la 2,9% la 2,5% din PIB a deficitului.

Citeşte şi: PNL susţine Codul Fiscal propus de Guvernul Ponta

Ministrul Finanțelor a subliniat faptul că sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3%, iar România este în situația în care trebuie sa ia astfel de măsuri pentru a-și consolida și mai mult starea economiei.