Teologul clujean Valentin Guia, mesaj controversat pe Facebook: „A murit un copil dintr-un milion şi faceţi petiţii absurde. Hristos niciodată nu va putea fi înnoit de voi”

Teologul clujean Valentin Guia a postat un mesaj controversat pe Facebook în care îşi exprimă revolta vizavi de iniţierea petiţiei în care se cere modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă. Acesta este de părere că un singur incident de acest gen este insuficient pentru schimbarea ritualurilor din biserica ortodoxă.

02 feb. 2021, 13:27
Teologul clujean Valentin Guia, mesaj controversat pe Facebook: „A murit un copil dintr-un milion şi faceţi petiţii absurde. Hristos niciodată nu va putea fi înnoit de voi”

Valentin Guia, mesaj controversat pe Facebook. Teologul este foarte activ pe pagina de socializare, unde are peste 20.000 de urmăritori. Acesta este de părere că reacţia celor care îl acuză de crimă pe preotul care a botezat bebeluşul din Suceava este exagerată. Valentin Guia este indignat de reacţia românilor care au inițiat petiția „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță!”.

Valentin Guia, mesaj controversat pe Facebook

A MURIT UN COPIL DINTR-UN MILION, LA UN BOTEZ ȘI FACEȚI PETIȚII ABSURDE DE BATJOCORIRE A CANOANELOR SFINTE !!! ZILNIC MOR 300 DE COPII PRIN AVORT ȘI NU FACEȚI NICI O PETIȚIE, DIAVOLILOR?”, a scris Valentin Guia pe contul personal de Facebook.

Într-o intervenţie la România TV, teologul şi-a explicat revolta faţă de această petiţie în care se solicită modificarea ritualului de botez.

Le transmit celor care semnează această petiţie că au simpla opţiune ca atunci când îşi botează copilul să nu-l ducă să facă aceste proceduri, să treacă prin aceste lucruri. Lăsaţi-ne pe noi cei pe care ne faceţi medievali, voi cei care nu juraţi cu mâna pe scriptură, voi cei care ne-aţi batjocorit linguriţa şi potirul Hristosului, lăsaţi-ne să trăim în acea viaţă medievală de care ne acuzaţi pentru că Hristos cel pe care-L slujim noi niciodată nu va putea fi înnoit de voi. Şi canoanele Sfinţilor Părinţi nu pot fi la acelaşi nivel cu nişte semnături. 

Într-adevăr, e o durere foarte mare pentru familie, şi eu am trecut prin ea când mi-am pierdut fetiţa, dar în acest moment viaţa mi-o duc în cu totul şi cu totul altă perspectivă decât mi-am dus-o înainte de a-mi muri copilul. Voi dacă nu aveţi credinţă, lăsaţi-ne pe noi cei medievali aă cerdem în ceea ce ne-a promis Hristos că ne va mântui din această lume şi într-o lumină veşnică ne va duce el„, a spus teologul Valentin Guia la România TV.

Campanie pentru modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă

Mii de părinţi au semnat deja petiţia prin care Bisericii Ortodoxe Române i se solicită să modifice ritualul botezului. Campania a fost demarată de comunitatea Declic după decesul bebeluşului de la Suceava.

Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!”, spune inițiatorul petiției „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”.

A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

În acest caz, a fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Dacă inițial cercetările se făceau pentru vătămare corporală din culpă, în urma decesului copilului, s-a schimbat încadrarea juridică în ucidere din culpă, ancheta fiind deocamdată in rem, adică nu este nimeni pus sub învinuire. Bebelușul în vârstă de o lună și jumătate, care a ajuns la ATI, intubat, după ce a fost scufundat în cristelniță duminică, a murit la doar câteva ore de la botez, în urma unui stop cardio-respirator. Conform tatălui micuţului, acesta înghiţise 110 ml apă.

Citeste si Imagini de la botezul în urma căruia bebeluşul de şase săptămâni din Suceava a murit. Greşeala preotului, uşor de identificat chiar şi de necunoscători

Autopsia copilului mort după botez, amânată

Autopsia bebelușului mort a fost amânată cu o zi pentru ca, pe lângă medicii de la Serviciul Județean de Medicină Legală Suceava, să mai asiste și un expert independent, tot medic legist. Acesta trebuie să ajungă de la Deva la Suceava. Se pare totuși că solicitarea a fost făcută, prin avocat, de preotul care l-a botezat pe copil, scrie Monitorul de Suceava