Teoria mahmurelii. Cercetătorii au testat veridicitatea zicalei „Vinul după bere e plăcere”, care e concluzia

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi cei germani au făcut un studiu care a avut ca subiect butada "Vinul după bere e plăcere".

09 feb. 2019, 11:04
Teoria mahmurelii. Cercetătorii au testat veridicitatea zicalei „Vinul după bere e plăcere”, care e concluzia

Cercetarea a fost făcută pe 90 de subiecţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 40 de ani. Scopul a fost acela de a observa „influenţa ordinii şi combinaţiei consumului de bere şi vin şi intensitatea influenţei acestora asupra mahmurelii”.

Băutorii au fost împărţiţi în trei grupuri. Cei din primul grup au consumat câte două halbe şi jumătate de bere şi patru pahare mari de vin alb. Al doilea grup a consumat aceeaşi cantitate de văutură, dar în ordine inversă. Voluntarii din cel de-al treilea grup au băut la alegere, ori numai bere, ori numai vin.

Subiecţii au fost apoi ţinuţi sub suptraveghere toată noaptea, iar în ziua următoare au fost întrebaţi la intervale regulate despre starea lor. Mai mulți voluntari au vomitat și au primit un scor pe așa numita „scală de mahmureală acută”, pe baza unor factori incluzând setea, oboseala, cefaleea, amețeli, greață, dureri de stomac, creșterea frecvenței cardiace și pierderea apetitului.

Apoi, participanților li s-a cerut să repete din nou experimentul, o săptămână mai târziu, însă primul și al doilea grup au inversat băuturile. De asemenea, din cel de-al treilea grup, cei care au băut doar bere prima dată au primit numai vin în timpul celui de-al doilea test și invers.

Rezultatele au arătat că, indiferent de ordinea în care consumi băuturile – dacă sunt prea multe, veți plăti prețul pentru asta a doua zi. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Nutriţie Clinică. Autorul, Joran Kochling, de la Universitatea Witten / Herdecke din Germania, a declarat: „Adevărul este că băutura prea multă, indiferent de tip, poate duce la mahmureală”.

Un rezultat clar in favoarea unei singure ordini ar putea ajuta la reducerea mahmurelii şi ajuta mulţi oameni să aibă o zi mai bună dupa o noapte de beţie, deşi noi încurajăm oamenii să bea în mod responsabil. Din păcate, am descoperit că nu există nici o modalitate de a evita mahmureala inevitabilă, doar prin favorizarea unei ordini asupra„, a adăugat şi Kai Hensel, de la Cambridge.