Teoria premeditării tragediei de la Colectiv, CONTRAZISĂ de procurori: „Colonelul se dădea mare că ştie secrete”

Stenogramele din dosarul colonelului STS, Ștefan Enache, au scos la iveală faptul că inculpatul îi vorbea mituitorului despre premeditarea incendiului de la Club Colectiv. Surse din DNA spun că el doar se dădea mare că știe secrete, pentru a-l convinge pe mituitor că are influență, astfel încât să-i dea șpaga.

05 ian. 2016, 13:15
Teoria premeditării tragediei de la Colectiv, CONTRAZISĂ de procurori: „Colonelul se dădea mare că ştie secrete”

Potrivit stenogramelor din dosarul în care colonelul STS a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, Ștefan Enache, zis „Fane”, susţinea că incendiul de la Colectiv a fost provocat, iar unii dintre membrii Guvernului au știut acest lucru, cel puțin Gabriel Oprea. Mai mult, colenolul susţinea că s-au folosit bombe numite de americani mamă și de ruși tată şi că a avut loc și o explozie generată de un gaz eliberat dintr-un spray.

Surse din DNA  au declarat pentru EVZ că teoria premeditării tragediei de la Colectiv nu are suport în realitate, iar spusele colonelului făceau parte din tactica de a convinge mituitorul că el știe secrete, că are o mare influență și deci afacerea pe care i-o propunea pe bază de șpagă avea rată de succes de sută la sută.

Şefului Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, procuror Camelia Sutiman, a precizat de asemenea pentru EVZ: „Nu există indicii în sensul afirmațiilor din acele stenograme”.

CITEŞTE ŞI INCENDIU COLECTIV. STENOGRAME: Autorităţile ştiau ce va fi în club. A fost provocare. I-a făcut ca la rotisor

Institutul INSEMEX din Petroșani este cel care efectuează expertiza tehnică în cazul incendiului din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 63 de persoane din cele aproape 300 câte au fost rănite de flăcările mistuitoare și gazul otrăvitor degajat.

Directorul general al INSEMEX, dr. ing George Artur Găman, a declarat că experții nu omit niciuna dintre variante.

„Luăm în calcul toate posibilitățile, inclusiv varianta absurdă. Analizăm absolut toate ipotezele. Pe unele le infirmăm, pe altele le confirmăm. Raportul, care trebuie să aibă rigurozitate științifică, va fi gata la sfârșitul acestei luni sau cel mult în primele două-trei zile din februarie. Raportul nu e secret, dar noi nu putem spune concluziile decât procurorilor de la Parchetul General, cu care avem acord de confidențialitate. Procurorii decid când le fac publice. Și sunt sigur că le vor face, pentru că e o cauză de interes public„, a declarat directorul INSEMEX.