Termocentrala de la Mintia, la un pas de a deveni realitate. A fost semnat contractul pentru construcția și punerea în funcțiune a centralei electrice

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că s-a făcut un nou pas important pentru construcția centralei de la Mintia.

30 mai 2023, 20:57
Termocentrala de la Mintia, la un pas de a deveni realitate. A fost semnat contractul pentru construcția și punerea în funcțiune a centralei electrice
Contractul pentru construcția centralei de la Mintia a fost semnat

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, marți seară, că s-a semnat contractul pentru construcția și punerea în funcțiune a centralei electrice de la Mintia cu ciclu combinat de 1.750 MW.

„Ne ținem de promisiuni! Un nou pas important pentru construcția centralei de la Mintia! S-a semnat contractul pentru construcția și punerea în fncțiune a centralei electrice cu ciclul combinat de 1.750 MW”, a anunțat ministrul

Conform oficialului, contractul, în valoare de 673,5 milioane de euro, a fost semnat între AVAX Group și Mass Group Holding (MGH).

Investiția va crea circa 700 de locuri de muncă, iar construcția centralei va dura 38 de luni.

Citește și: Termocentrala Mintia a fost vândută unei companii irakiene înscrise într-un paradis fiscal. Arabii au plătit restul sumei până la 91,23 milioane de euro

„Noua centrală de la Mintia urmează să fie pusă în funcțiune în vara anului 2026. Unitatea va funcționa pe gaz natural și va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 şi trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS. Totodată, componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen”, a adăugat ministrul.

Potrivit ministrului, prin semnarea contractului a fost făcut un nou pas către independența energetică a României.

Vânzarea Termocentralei Mintia este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a ţării şi totodată cea mai mare tranzacţie din insolvenţă de anul acesta.

Citește și: Nicuşor Dan, cea mai proastă veste pentru bucureşteni! „Centrala de apartament va fi interzisă la un moment dat!”

Termocentrala a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022.

Tranzacţia în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranşe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitaţia publică şi 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condiţiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA şi SNTGN Transgaz SA.