Termometrul cu mercur, crimă și pedeapsă pentru un sucevean. Cum a reușit să scape de pedeapsa cu închisoarea

Termometrul cu mercur a devenit un adevărat pericol, și nu doar din cauza substanței toxice, ci doar prin simpla lui existență. Un sucevean a încercat timp de mai multe zile să scape de două astfel de termometre, iar autoritățile nu l-au ajutat foarte mult în acest sens. Legea încă are lacune.
Alina Costache
02 oct. 2023, 10:35
Termometrul cu mercur, crimă și pedeapsă pentru un sucevean. Cum a reușit să scape de pedeapsa cu închisoarea
Termometrul cu mercur, crimă și pedeapsă pentru un sucevean. Cum a reușit să scape de pedeapsa cu închisoarea

Termometrul cu mercur este interzis prin lege, însă tot legea prezintă lipsuri în ceea ce privește colectarea, depozitarea și distrugerea acestor instrumente medicale. Un sucevean care avea două termometre cu mercur a sunat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică, Prefectură, și chiar la Agenția Națională pentru Protecția Mediului din București pentru a se lămuri cum poate să scape de ele în mod legal.

Citește și: Ce să faci cu medicamentele expirate. Locurile stabilite unde deșeurile medicale vor putea fi colectate

Termometrul cu mercur, un pericol pentru integritatea umană

Un bărbat din Suceava a trecut prin momente dificile, după ce s-a ales cu două termometre scoase din uz cu care nu a știut ce să facă. Era la un pas să se aleagă și cu dosar penal, însă, cu chiu, cu vai, a reușit să scape de acestea în mod legal. Autoritățile, însă, nu l-au ajutat prea mult în acest sens, semn clar că încă există lacune grave în ceea ce privește legea.

„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a spus bărbatul pentru Monitorul de Suceava.

După ce a sunat la mai multe instituții ale statului ce ar fi trebuit să aibă măcar cunoștințe despre acest lucru, suceveanului i s-a răspuns că trebuie să apeleze la un serviciu de salubritate specializat, autorizat pentru deșeuri periculoase, doar că în Suceava nu există niciun astfel de serviciu autorizat. Conștient de pericolul reprezentat de mercur, a depozitat în exteriorul casei, într-o magazie bine ventilată, cele două termometre nefuncționale, închise în tuburi de carton pe care a scris „Atenție, mercur! Toxic”.

Bărbatul a sunat la București, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, unde o funcționară i-a spus că trebuie să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală.

„Am telefonat din nou la Protecția Mediului, dar de data asta la agenția locală”, a relatat suceveanul, care apoi a sunat și la două firme de salubritate, care ori nu colectează astfel de deșeuri, ori nu au răspuns la telefon. Pasul următor a fost să sune la ISU.

„Ofițerul de serviciu a spus că, dacă nu este o amenințare, ei nu au atribuții să intervină și că ei nu colectează materiale periculoase”, a afirmat suceveanul.

Abia în Bacău s-a găsit o firmă care, prin operatorul de call center, a transmis că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA. Așadar, pentru a scăpa de cele două termometre și pentru a evita pedeapsa cu închisoarea, suceveanul ar trebui să plătească circa 400 de lei.

„Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.

Situația a ajuns până la președinta Colegiului Farmaciștilor Suceava, Doinița Cocriș, care l-a condus pe bărbat spre o farmacie independentă, autorizată să preia deșeuri periculoase. Aceasta a acceptat să depoziteze în condiții de siguranță cele două termometre cu mercur, până când vor apărea normele de aplicare a legii referitoare la regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023.

Din 2023, la farmacii există o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar nu are încă norme de aplicare. Între timp, autoritățile spun că simpla deținere a unor astfel de instrumente reprezintă infracțiune, lege notată încă din 2014, conform art. 359 din Codul penal.

Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani. Astfel, dacă suceveanul declara cele două termometre la Poliție, s-ar fi ales cu dosar penal și ar fi fost obligat să plătească și pentru neutralizarea substanței periculoase.

Citește și: S-a ales cu dosar penal după ce a spart termometrul plin cu mercur în casă. Ce a pățit o femeie din Ploiești

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...