Teroare în Republica Moldova. Cum îi controlează putiniștii pe români, la „granița” cu Transnistria: „Cea mai înfricoșătoare experiență” (VIDEO)

O familie de români a trăit pe propria piele teroarea din Transnistria. Aceștia au încercat să treacă granița inventată dintre Republica Moldova și teritoriul pro-rus. Militarii care vorbeau exclusiv limba rusă i-au controlat prin toate bagajele. De asemenea, aceștia au verificat inclusiv imaginile surprinse cu camera de bord.

03 iun. 2023, 10:15
Teroare în Republica Moldova. Cum îi controlează putiniștii pe români, la „granița” cu Transnistria: „Cea mai înfricoșătoare experiență” (VIDEO)

Timpul petrecut pe teritoriul Transnistriei este limitat. Iată ce a pățit o familie de români, de curând, la granița Transnistriei:

„Aici eram eu, încercând să ascund camera. Când vezi oameni înarmați, parcă-ți pierzi curajul. Ajunși la graniță, suntem rugați într-o rusă perfectă, să tragem pe dreapta. Nimic neobișnuit, mai ales că de la ghereta din față trebuia să ne cumpărăm și vigneta. 

Damian coboară la insistențele vameșului, pentru a verifica ce avem în portbagaj. În timpul acesta, eu încerc să surprind câteva cadre pe ascuns cu telefonul. În timp ce Damian le făcea inventarul, observ că încep să se apropie și alți vameși de mașină. Nu vorbeau decât rusă și maxim cinci cuvinte în engleză. De română nici nu se pune problema. Au controlat fiecare centimetru, au scotocit în fiecare colț al fiecărui rucsac, geamantan sau plasă. Ne-au cerut și portofele și au verificat fiecare buzunărel. Apoi au verificat și interiorul mașinii. Au fost cel puțin 30 de minute în care repetau încontinuu dacă avem camere – care dintre noi este jurnalist și care este medic. Din nou și din nou, același interogatoriu. 

(…) Nu știam ce avea să se întâmple și nu știam de unde fixația asta pentru jurnalist și medic. A fost probabil unul dintre cele mai ‘scary momente ever’. Într-un final ni s-a spus că au sunat la Tiraspol și că li s-a transmis să nu ne lase să intrăm. Tiraspol, niet!”, a povestit românul.

Ulterior, șoferul a reușit să intre în Transnistria cu ajutorul unui microbuz. A plecat fără familie și fără camere foto/video.

Doar 12 ore a avut permis turistul român să viziteze Transnistria.

Așa cum se poate observa în video, peste tot în Tiraspol există pancarte, mesaje în limba rusă, iar toți cetățenii vorbesc limba rusă.

Drapelul Transnistriei este arborat obsesiv, la fiecare colț de stradă. De asemenea, în centrul orașului este montată celebra statuie a lui Lenin.

Transnistria, statul inventat din Republica Moldova

Transnistria e un stat separatist de mărimea unui județ al României. Are 4.160 de kilometri pătrați, situat pe teritoriul Republicii Moldova, între râul Nistru și Ucraina. În această regiune trăiesc aproximativ 500.000 de oameni, în general vorbitori de limbă rusă. Transnistria și-a autoproclamat independența față de Republica Moldova după războiul din 1992, în care a beneficiat de ajutorul Rusiei, împotriva firavelor trupe moldovenești.

Rușii au intervenit pentru Transnistria, dar încă nu a recunoscut regiunea drept independentă. După încheierea conflictului din ’90, mii de militari ruși au rămas în regiunea considerată pro-rusă. Teritoriul este considerat în Europa, inclusiv în Moldova, drept o regiune autonomă.

Transnistria și-a declarat independența sub numele de Republica Moldovenească Nistreană, cu capitala la Tiraspol.