Teroare în Siria: Sute de familii creştine fug de frica jihadiştilor

Sute de familii creștine au fugit dintr-un oraș din centrul Siriei în timp ce luptătorii grupării armate Statul Islamic (SI) se apropiau de acesta, au afirmat apărători ai drepturilor omului, sâmbătă, la prima aniversare a declanșării loviturilor aeriene contra SI în Irak, relatează Associated Press, citată de Agerpres. 

09 aug. 2015, 09:01
Teroare în Siria: Sute de familii creştine fug de frica jihadiştilor

Coaliția condusă de Statele Unite a efectuat aproape 6.000 de bombardamente contra SI, extinzându-și operațiunile pentru a-i lovi și pe extremiștii din Siria. Cu toate acestea, jihadiștii sunt în continuare în măsură să lanseze atacuri pe teritoriul pe care îl consideră „califatul” lor, ce se întinde în cele două țări, în pofida unor succese repurtate de combatanții kurzi și forțele irakiene aliate.

Sâmbătă, Osama Edward, directorul Rețelei asiriene pentru drepturile omului în Siria, a afirmat că „sute de familii” au fugit din orașul creștin Sadad pentru a se îndrepta spre capitala Damasc sau spre Homs, oraș aflat sub controlul guvernului.

„Oamenii din regiune trăiesc în frică”, a adăugat Osama Edward, subliniind că creștinii se tem că vor avea aceeași soartă ca minoritatea yazidită din Irak, potrivit Agerpres.

Militantul Bebars al-Talawy, stabilit în Siria, a afirmat că sâmbătă au avut loc lupte în apropierea orașului Al Qaryatayn, la circa 25 de kilometri nord-vest de Sadad. Al Qaryatayn a fost cucerit joi de Statul Islamic.

Citeşte şi Bilanţ TERIFIANT al conflictului din Siria: Peste 240.000 de morţi, între care 12.000 de copii

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), cu sediul la Londra, a subliniat că luptele de sâmbătă s-au concentrat în regiunea cuprinsă între Al Qaryatayn și satul Mheen, care se află la jumătatea distanței spre Sadad.

OSDO a mai făcut cunoscut că trupele siriene au bombardat regiunea și că avioane de război ale armatei guvernamentale au lansat mai multe lovituri aeriene în împrejurimile orașului Al Qaryatayn.

Potrivit militanților, cel puțin 230 de civili, printre care zeci de creștini, au fost prinși de SI în regiunea Al Qaryatayn în cursul ultimelor zile. Unii dintre ei au fost eliberați, însă soarta majorității rămâne necunoscută.