AN ŞCOLAR. Teste vechi de 6 ani au fost publicate pe post de modele noi pentru Evaluarea la clasele a II-a şi a IV-a 2020

Ministerul Educației a publicat astăzi, pentru clasele a II-a și a IV-a care luni încep cursurile, modele de teste vechi de 6 ani și realizate conform unei programe școlare care nu mai este în vigoare. Modelele concepute de Centrul Național de Evaluare și Examinare au fost făcute publice pe portalul edu.ro sub titlul “NOU: modele de teste”.

05 sept. 2019, 06:32
AN ŞCOLAR. Teste vechi de 6 ani au fost publicate pe post de modele noi pentru Evaluarea la clasele a II-a şi a IV-a 2020

La scurt timp după publicarea acestui articol, a dispărut de pe site-ul Ministerului Educației cuvântul „NOU”. Însă a rămas sintagma „Modele de teste” la a cărei accesare se descarcă modelele de subiecte din 2014, realizate după o altă programă decât cea în vigoare în prezent.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2020. MEN a anunţat calendarul evaluărilor de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a

Paradoxal, aceleași modele de teste, care au fost realizate de CNEE ca model pentru evaluarea din anul școlar 2013-2014, au servit și anul trecut drept subiecte care să ajute învățătoarele să se pregătească pentru noul an școlar și pentru testarea de la final de an.

Instituția a publicat modelele vechi de teste updatând astăzi pagina creată din 2017 pe site-ul oficial al Ministerului Educației cu informații despre „Evaluări naționale la finalul claselor a II-a și a IV-a”. Modelele „noi” au apărut în aceeași zi în care Ministerul a anunțat noul calendar al Evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a 2020.

Modelele de teste sunt pentru anul școlar 2013-2014, pe când evaluarea se aplica doar în sistem pilot, dar elevii de clasele a II-a au începând din anul școlar 2014-2015 o nouă programă școlară aplicată. În prezent, înnoirea curriculară a ajuns să se aplice la clasa a VII-a. (Vezi aici aplicarea treptată, pe ani, a noilor programe școlare)

La evaluarea de la finalul clasei a VI-a, modelele apar fără eticheta „nou” și servesc drept model testele propriu-zise de anul trecut.

Mai multe detalii pe edupedu.ro.