Testele de avarie Euro Ncap. Care sunt cele 10 maşini de 5 stele din 2021

Testele de avarie Euro Ncap. Acestea reprezintă baza de testare fundamentală pentru evaluarea nivelului de siguranţă pe care un vehicul este capabil să îl garanteze atât ocupanţilor maşinii, cât şi pietonilor.

05 oct. 2021, 17:28
Testele de avarie Euro Ncap. Care sunt cele 10 maşini de 5 stele din 2021
Testele de avarie Euro Ncap

Testele de avarie Euro Ncap. Aceasta este funcţia testelor de impact la care sunt supuse maşinile, sunt teste distructive, deoarece implică în mod necesar deteriorarea vehiculului prin simularea unei serii de accidente care apar zilnic pe drumurile din întreaga lume.

Testele de avarie sunt efectuate atât de producători (în faza de proiectare), cât şi de organisme independente care operează la nivel naţional sau continental pe vehicule în producţie.

În Europa, Euro Ncap (Programul European de Evaluare a Maşinilor Noi) testează siguranţa vehiculelor prin emiterea unui rating exprimat în stele, de la unu la cinci, în funcţie de rezultat.

Printre testele efectuate se numără impactul frontal, impactul frontal compensat, impactul lateral, testul polului şi testul pietonal. Există şi altele mai vizate, de exemplu, cea care măsoară daunele provocate unui pieton lovit şi cele care testează eficacitatea Adas, potrivit Mediafax.ro.

Citeşte şi: Se schimbă numerele de înmatriculare pentru maşinile din România

Testele de avarie Euro Ncap. Cele zece modele cu cele mai mari note în 2021

Q4 e-tron

Modelul complet electric al Audi a trecut cu uşurinţă toate testele Euro Ncap 2021 cu un rating de cinci stele. În special, punctajul maxim la testele pentru protecţia copiilor la bord. Furnizarea completă şi performantă a sistemelor de asistenţă la conducere, inclusiv monitorizarea stării de conducere a şoferului, activarea frânei după o coliziune (pentru a preveni impacturile secundare) şi un sistem avansat de eCall.

Toyota Mirai

Prima maşină cu hidrogen cu tehnologie Fuel Cell System cu emisii zero a obţinut, de asemenea, cel mai mare scor Euro Ncap. Cifre pozitive la toate testele.

Volkswagen ID.4 electric

Evaluare excelentă a testelor pentru protecţia ocupanţilor, scor maxim la impactul lateral cu barieră şi stâlp. De asemenea, în acest caz, au apărut unele probleme critice în cursa excesivă a ocupanţilor frontali, în cazul unui impact lateral. Echipamentul standard al modelului Adas este aproape complet.

Cupra Formentor

A obţinut un scor ridicat la toate testele, remarcându-se prin protecţia oferită pasagerilor adulţi cu 93%. Apoi 88% şi 80% în secţiunile dedicate respectiv protecţiei copilului şi asistenţei de siguranţă: sistemele de siguranţă şi asistenţă a şoferului.

Noul Subaru Outback

Cu motor pe benzină, este maşina care, pe lângă scorul maxim, a obţinut cele mai bune rezultate la testele individuale. Punctele sale forte sunt gama largă şi completă de sisteme de asistenţă la conducere şi performanţa excelentă obţinută, (scor maxim la toate testele, cu excepţia funcţionării sistemului de recunoaştere a pietonilor).

SUV-ul electric Skoda Enyaq iV

A primit 5 stele. Protecţia ocupanţilor a fost evaluată ca excelentă, cu scoruri maxime la fiecare test. Skoda Enyaq iV se bazează pe platforma Meb, concepută pentru a găzdui maşinile electrice ale grupului Volkswagen.

Polestar 2 electric

A avut acelaşi rezultat ca şi Formentor în testele Euro Ncap după ce a fost testat în configuraţia cu motor dublu pe distanţă lungă. Şi a obţinut 92% pentru protecţia garantată pentru pasagerii adulţi, 89% pentru copii şi 80% pentru pietoni şi biciclişti.

Lynk & Co 01

Brandul chinez Geely debutează în Europa cu modelul Lynk & Co 01, obţinând cinci stele Euro Ncap. Este un SUV compact bazat pe platforma Cma (la fel ca Volvo Xc40), disponibil pe benzină hibridă uşoară şi motoare pe benzină hibrid plug-in.

Nio Es8

SUV-ul chinez Nio Es8 complet electric, pentru prima dată comercializat în Europa, primeşte cinci stele. Evaluări bune la toate testele, scor maxim la impactul lateral împotriva barierei şi la protecţia copiilor la bord în cazul unui impact frontal „nealiniat”. Unele probleme critice sunt protecţia marginală a pieptului şoferului în cazul unui impact frontal şi / sau lateral.

Genesis G80

Un sedan premium a obţinut un rating excelent, cu un procent de 91% realizat în categoria protecţiei ocupanţilor adulţi. Protecţie marginală pentru pieptul şoferului în caz de impact frontal şi lateral şi scaunul din spate, care poate fi îmbunătăţit oferind protecţie gâtului pasagerului în caz de impact: acestea sunt singurele probleme critice apărute pe G80 în timpul diferitelor accidente teste. Scor foarte mare obţinut de sistemele de siguranţă şi asistenţă la conducere.