Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Un test de sânge pentru depistarea cancerului de colon a dat rezultate bune într-un studiu publicat miercuri, şi ar putea oferi un nou tip de screening pentru o cauză principală a deceselor cauzate de cancer.
Alina Costache
22 mart. 2024, 17:33
Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening
Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Un test de sânge pentru depistarea cancerului de colon a dat rezultate bune într-un studiu publicat miercuri, şi ar putea oferi un nou tip de screening pentru o cauză principală a deceselor cauzate de cancer, în contextul în care cancerul colorectal este a doua cauză principală de deces prin cancer în Statele Unite şi a treia la nivel mondial şi se aşteaptă ca în acest an să apară peste 153.000 de cazuri noi şi 53.000 de decese cauzate de această boală, numai în Statele Unite ale Americii.

Citește și: 10 legume pentru inflamații. Lista cu care să te duci la piață dacă nu vrei să faci cancer, diabet sau boli de inimă!

Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Testul caută fragmente de ADN eliberate de celulele tumorale şi de formaţiunile precanceroase. Acesta este deja scos la vânzare în Statele Unite la preţul de 895 de dolari, dar nu a fost autorizat de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Producătorul testului, compania americană Guardant Health, anticipează o decizie a FDA în acest an.

În cadrul studiului, testul a detectat 83% dintre cancere, dar foarte puţine dintre excrescenţele precanceroase descoperite prin colonoscopie, standardul de aur pentru depistarea cancerului de colon. Pe lângă depistarea tumorilor, colonoscopiile pot preveni boala prin îndepărtarea excrescenţelor precanceroase numite polipi.

Întrucât unele persoane evită colonoscopia, o alternativă convenabilă sunt testele anuale de materie fecală. În Statele Unite, screeningul este recomandat adulţilor sănătoşi cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani care prezintă un risc mediu de cancer de colon. Frecvenţa depinde de tipul de test, o colonoscopie de rutină fiind recomandată la fiecare 10 ani.

Producătorul american Guardant recomandă examinarea cu testul său de sânge, numit Shield, la fiecare trei ani. La fel ca un test de scaun, testul de sânge necesită o colonoscopie de urmărire dacă există un rezultat anormal. Studiul, sponsorizat de producătorul testului şi publicat în New England Journal of Medicine – NEJM, a implicat 7.861 de americani care au făcut atât o colonoscopie, cât şi un test de sânge. În timp ce testul de sânge a surprins 83% dintre cancerele descoperite prin colonoscopie, acesta a ratat 17%, fiind la egalitate cu testele efectuate pe materii fecale.

Au existat şi rezultate fals-pozitive. Pentru 10% dintre persoanele la care colonoscopia nu a identificat nimic, testul de sânge a indicat în mod fals că aceştia ar putea avea cancer de colon. Testul de sânge este reglat pentru a detecta semnătura cancerului de colon, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ar putea detecta şi alte tipuri de cancer şi dacă ar putea da rezultate fals-pozitive.

Cancerul colorectal este a doua cauză principală de deces prin cancer în Statele Unite şi a treia la nivel mondial. În SUA, se aşteaptă ca în acest an să apară peste 153.000 de cazuri noi şi 53.000 de decese cauzate de această boală.

Un număr mai mare de screening ar trebui să ducă la mai puţine decese cauzate de cancer, spune coautorul studiului, dr. William Grady de la Centrul de cancer Fred Hutchinson din Seattle şi membru al consiliului consultativ ştiinţific al companiei producătoare. Într-un studiu separat, publicat miercuri tot în NEJM, o versiune actualizată a testului de fecale Cologuard, care caută, de asemenea, fragmente de ADN, a părut să-şi îmbunătăţească performanţa în ceea ce priveşte rezultatele fals-pozitive, ceea ce ar putea duce la mai puţine colonoscopii de urmărire.

Testul ADN de scaun, multiţintă de ultimă generaţie, a arătat o sensibilitate mai mare (94%) pentru cancerul colorectal şi leziunile precanceroase avansate decât testul imunochimic fecal (FIT), dar a indicat, de asemenea, o specificitate mai mică (91%). FIT identifică urmele de sânge din scaun, care nu sunt vizibile cu ochiul liber şi pot fi un semn precoce al cancerului.

Acest studiu, care a implicat peste 20.000 de persoane, a fost sponsorizat de Exact Sciences, producătorul testului.

Citește și: Băuturile și mâncarea fierbinți pot duce la CANCER. Prof. Dr. Silviu Constantinoiu: Un obicei vechi face ca incidența la bărbați să fie mult mai mare decât la femei

DailyBusiness
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Spynews
Declarațiile dureroase ale familiei lui Armando, unul dintre tinerii morți în accidentul din Ploiești: „Mama lui nu știe că a murit”. Tânărul ar fi participat la o cursă ilegală
Bzi.ro
Moment rușinos pentru artista! Andreea Bănică a fost dată afară din restaurant!
Fanatik.ro
Trei nativi care își schimbă viața complet până la finalul anului. Urmează o perioadă agitată pentru ei
Capital.ro
Mașinile blocate de la circulație în România. RAR nu le dă voie pe șosele. Nu treci de înmatriculare
Playtech.ro
Toboșarul trupei VUNK găsit mort în apartamentul său. Detalii de ultimă oră
DailyBusiness
Selena Gomez a spus DA! Logodnă de vis cu Benny Blanco și un inel spectaculos care a cucerit internetul
Adevarul
Surse: dosar penal pentru fiul lui Gigi Corsicanu, după incidente produse la o gală depravată
wowbiz.ro
Irina este tânăra care a murit fulgerător într-un tramvai din Iași. Ce au descoperit medicii legiști
Spynews
Mary Borca de la Chefi la cuțite, prima reacție după ce a fost eliminată. Ce mesaj i-a transmis cuțitul de aur al lui Ștefan Popescu
Spynews
Vlad Gherman, vacanță în Dubai fără soția lui. Ce fotografie a publicat actorul dintr-o locație superbă / FOTO
Evz.ro
Amenda care îți strică sărbătorile. Ajunge la 12.000 de lei dacă încalci această regulă
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Câte persoane primesc pensii speciale în România. Numărul lor a scăzut de la o lună la alta, potrivit CNPP
Cancan.ro
Ucraineancă stabilită în Brașov, reacție virală despre traiul din România: 'Nu există!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație UE impusă României. Noua măsură se aplică din 1 ianuarie. Devine separat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
substantial.ro
Consiliul Local Sector 1 aprobă finanțare de 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ iar România! OMUL lui Putin a spus-o CLAR: ”Va fi neutră sau A NOASTRĂ”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cristian Gațu: „Să vă fie rușine că ați transformat CSA Steaua București într-o grupare de amatori!”