Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Un test de sânge pentru depistarea cancerului de colon a dat rezultate bune într-un studiu publicat miercuri, şi ar putea oferi un nou tip de screening pentru o cauză principală a deceselor cauzate de cancer.

22 mart. 2024, 17:33
Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening
Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Un test de sânge pentru depistarea cancerului de colon a dat rezultate bune într-un studiu publicat miercuri, şi ar putea oferi un nou tip de screening pentru o cauză principală a deceselor cauzate de cancer, în contextul în care cancerul colorectal este a doua cauză principală de deces prin cancer în Statele Unite şi a treia la nivel mondial şi se aşteaptă ca în acest an să apară peste 153.000 de cazuri noi şi 53.000 de decese cauzate de această boală, numai în Statele Unite ale Americii.

Citește și: 10 legume pentru inflamații. Lista cu care să te duci la piață dacă nu vrei să faci cancer, diabet sau boli de inimă!

Testele de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Testul caută fragmente de ADN eliberate de celulele tumorale şi de formaţiunile precanceroase. Acesta este deja scos la vânzare în Statele Unite la preţul de 895 de dolari, dar nu a fost autorizat de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Producătorul testului, compania americană Guardant Health, anticipează o decizie a FDA în acest an.

În cadrul studiului, testul a detectat 83% dintre cancere, dar foarte puţine dintre excrescenţele precanceroase descoperite prin colonoscopie, standardul de aur pentru depistarea cancerului de colon. Pe lângă depistarea tumorilor, colonoscopiile pot preveni boala prin îndepărtarea excrescenţelor precanceroase numite polipi.

Întrucât unele persoane evită colonoscopia, o alternativă convenabilă sunt testele anuale de materie fecală. În Statele Unite, screeningul este recomandat adulţilor sănătoşi cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani care prezintă un risc mediu de cancer de colon. Frecvenţa depinde de tipul de test, o colonoscopie de rutină fiind recomandată la fiecare 10 ani.

Producătorul american Guardant recomandă examinarea cu testul său de sânge, numit Shield, la fiecare trei ani. La fel ca un test de scaun, testul de sânge necesită o colonoscopie de urmărire dacă există un rezultat anormal. Studiul, sponsorizat de producătorul testului şi publicat în New England Journal of Medicine – NEJM, a implicat 7.861 de americani care au făcut atât o colonoscopie, cât şi un test de sânge. În timp ce testul de sânge a surprins 83% dintre cancerele descoperite prin colonoscopie, acesta a ratat 17%, fiind la egalitate cu testele efectuate pe materii fecale.

Au existat şi rezultate fals-pozitive. Pentru 10% dintre persoanele la care colonoscopia nu a identificat nimic, testul de sânge a indicat în mod fals că aceştia ar putea avea cancer de colon. Testul de sânge este reglat pentru a detecta semnătura cancerului de colon, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ar putea detecta şi alte tipuri de cancer şi dacă ar putea da rezultate fals-pozitive.

Cancerul colorectal este a doua cauză principală de deces prin cancer în Statele Unite şi a treia la nivel mondial. În SUA, se aşteaptă ca în acest an să apară peste 153.000 de cazuri noi şi 53.000 de decese cauzate de această boală.

Un număr mai mare de screening ar trebui să ducă la mai puţine decese cauzate de cancer, spune coautorul studiului, dr. William Grady de la Centrul de cancer Fred Hutchinson din Seattle şi membru al consiliului consultativ ştiinţific al companiei producătoare. Într-un studiu separat, publicat miercuri tot în NEJM, o versiune actualizată a testului de fecale Cologuard, care caută, de asemenea, fragmente de ADN, a părut să-şi îmbunătăţească performanţa în ceea ce priveşte rezultatele fals-pozitive, ceea ce ar putea duce la mai puţine colonoscopii de urmărire.

Testul ADN de scaun, multiţintă de ultimă generaţie, a arătat o sensibilitate mai mare (94%) pentru cancerul colorectal şi leziunile precanceroase avansate decât testul imunochimic fecal (FIT), dar a indicat, de asemenea, o specificitate mai mică (91%). FIT identifică urmele de sânge din scaun, care nu sunt vizibile cu ochiul liber şi pot fi un semn precoce al cancerului.

Acest studiu, care a implicat peste 20.000 de persoane, a fost sponsorizat de Exact Sciences, producătorul testului.

Citește și: Băuturile și mâncarea fierbinți pot duce la CANCER. Prof. Dr. Silviu Constantinoiu: Un obicei vechi face ca incidența la bărbați să fie mult mai mare decât la femei