Testul de 30 de lei care te poate lăsa fără porc de Crăciun, plus o amendă de la 2.000 la 12.000 de lei

Pesta porcină, dar şi cazurile grave de intoxicare în prejma sărbătorilor au determinat autorităţile să mărească amenzile cu privire la sacrificare, transportul şi comercializarea cărnii de porc.
Filip Stan
12 dec. 2024, 16:59
Testul de 30 de lei care te poate lăsa fără porc de Crăciun, plus o amendă de la 2.000 la 12.000 de lei

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud reamintește cetăţenilor care sacrifică porc în gospodărie pentru consum familial să solicite, înainte de sacrificarea acestora, vizita medicului veterinar (verificare, asomare). Situaţia este similară în orice judeţ al ţării, cu precizarea că regulile suntz mult ma stricte acolo und eexistă focare de pestă porcină.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave pentru sănătatea consumatorilor precum şi pentru creşterea riscului de difuzare a bolilor la animale sau de la animale la om.

Unde se face examenul trichineloscopic al cărnii de porc și cât costă

Carnea şi produsele din carne provenite de la porcul sacrificat în gospodărie sunt interzise a fi comercializate. Deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, odată cu solicitatea efectuării examinării pentru Trichinella spp., sau în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naţionale de Date (BND).

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubiţi de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat, înregistrat în BND şi aţi anunţat medicul veterinar îmediat ce constataţi că animalul s-a îmbolnăvit.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării Trichinella spp. este obligatorie. Probele (de dimensiunea unei nuci) se recoltează din pilierii diafragmatici, limbă, musculatura intercostală, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar buletinul analiză a examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi, cu mențiunea că, în acest caz, numărul câmpurilor care trebuie examinate este dublu față de porcii domestici.

În judeţul Bistriţa-Năsăud efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate face la:

Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) din Bistriţa – Piata Decebal, Beclean – str. Rusului, Năsăud – str. Vasile Naşcu nr. 15, Sângeorz-Băi – str. Someșului nr. 8.
Circumscripţiile Sanitare Veterinare din toate Unităţile Administriv Teritoriale din judeţ
Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bistriţa, str. Tărpiului nr. 26, doar pentru digestie artificială
Costul unui examen trichineloscopic: 26 lei +TVA  (30,94 lei porc); 52 lei + TVA (61,88 lei pentru vânat); 103 lei + TVA – digestie artificială (122,57 lei).

Medicii veterinari din cadrul DSVSA, precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pieţelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2025- 24.12.2024 şi 27.12.2024 – 31.12.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate este pe site-ul DSVSA judeţene şi afişat la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Luni – vineri: 08:30 – 17:00;

Sâmbătă: 08:30 – 16:30;

Duminică: 08:30 – 14.00

Numărul de telefon al Call Center-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor iar la D.S.V.S.A. 0263224974 sau 0733014054.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.

Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași rapizi și, alături de tradițiile specifice, una dintre cele mai iubite obiceiuri din România este sacrificarea porcului în curte. Acest obicei, important pentru multe gospodării, trebuie să respecte însă o serie de norme legale. Nerespectarea acestora poate atrage sancțiuni financiare severe, de până la 12.000 de lei. Așadar, pentru a evita orice neplăceri, este esențial ca toți cei care vor să taie porcul să cunoască reglementările în vigoare.

Deși sacrificarea porcului în curte este permisă, aceasta trebuie să fie făcută în condiții de igienă corespunzătoare și cu respectarea unor metode legale care să protejeze atât animalul, cât și sănătatea publică.

Legea impune ca înainte de sacrificare, porcul să fie asomat, adică să fie lovit ușor pe cap pentru a fi amețit și a nu resimți durerea sau stresul. Această metodă este esențială pentru a preveni orice formă de cruzime față de animal.

În caz contrar, sacrificarea fără asomare poate fi considerată un act de cruzime și poate atrage amenzi de până la 12.000 de lei, conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Citeste si Prețul unui kilogram de carne de porc în magazinele Lidl, Kaufland, Auchan și Carrefour, înainte de sărbătorile de Crăciun. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru produsele din carne

Pe lângă această reglementare, gospodarii trebuie să știe că sacrificarea porcului nu poate avea loc fără un aviz prealabil din partea unui medic veterinar autorizat.

Acesta va verifica sănătatea animalului, iar în cazul în care se constată semne de boală, sacrificarea este interzisă. În astfel de cazuri, autoritățile vor despăgubi proprietarul doar dacă porcul a fost înregistrat și identificat corespunzător.

Examenul trichineloscopic este obligatoriu
Un alt aspect important de care trebuie să țină cont cei care taie porcul este examenul trichineloscopic, un test esențial pentru a verifica dacă carnea este infectată cu trichineloză.

Acest test este obligatoriu și, în caz de nerespectare, poate atrage o amendă de până la 2.000 de lei. Este recomandat ca gospodarii să se asigure că toate procedurile sunt respectate, pentru a evita orice sancțiuni sau probleme de sănătate publică.

Cu cât se vinde pulpa de porc din Germania la Kaufland. Internauții nu sunt încântați de proveniența cărnii: „Cumpărați de la micii producători locali și ajutați economia locală”

În plus, produsele provenite de la animalele care nu respectă aceste norme nu pot fi consumate sau vândute, ceea ce poate crea multe complicații pentru cei care nu sunt atenți la reglementările legale.

Încălcarea reglementărilor poate duce la confiscarea animalului
Nerespectarea normelor legale privind sacrificarea porcului poate duce nu doar la amenzi, dar și la confiscarea animalului sacrificat. În aceste condiții, gospodarii riscă să piardă porcul sacrificat, iar produsele din carne nu vor mai putea fi comercializate sau consumate.

De asemenea, dacă autoritățile constată nereguli majore, pot aplica sancțiuni suplimentare, iar proprietarii se pot confrunta cu pierderi financiare considerabile.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație