Thailanda trece la guvernarea civilă

Premierul thailandez Prayuth Chan-ocha a demisionat oficial luni din fruntea guvernului militar, după ce a devenit prim-ministru în noul guvern civil, afirmând că ţara va funcţiona de acum înainte ca o democraţie normală după cinci ani de regim militar, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

15 iul. 2019, 14:46
Thailanda trece la guvernarea civilă

Prayuth va ocupa funcţia de prim-ministru cu susţinerea partidelor pro-armată din Camera Reprezentanţilor şi a camerei superioare numite de armată în baza unei constituţii despre care criticii susţin că sufocă democraţia şi sprijină rolul politic al armatei.

Într-un discurs televizat către naţiune, Prayuth a spus că armata a avut succes în multe domenii, de la rezolvarea problemelor pescuitului ilegal şi traficului de fiinţe umane, până la salvarea a 12 copii şi a antrenorului lor blocaţi într-o peşteră inundată anul trecut, potrivit Agerpres.

Fostul şef al armatei care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat din 2014 a declarat că intervenţia a fost necesară pentru a restabili ordinea după şase luni de proteste stradale şi ciocniri violente, dar că lucrurile se întorc la normal după alegerile din 24 martie.

„Thailanda este acum o ţară pe deplin democratică cu o monarhie constituţională, cu un parlament ai cărui membri sunt aleşi”, a spus Prayuth.

„Toate problemele vor fi abordate normal în baza unui sistem democratic în care nu vor fi folosite puterile speciale”, a spus el, referindu-se la puterile considerabile pe care le deţinea guvernul militar.

Săptămâna trecută, Prayuth a folosit aceste puteri pentru ultima dată pentru a pune capăt mai multor restricţii asupra media. De asemenea, el a transferat dosarele unor civili de la instanţe militare la cele civile, deşi a păstrat puterea de a dicta percheziţii şi a face arestări care nu pot fi contestate.