The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în UE, chiar până în 2028

România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028, cu o creștere economică medie de peste 3%, anunță The Economist, într-o analiză citată de Profit.ro.

25 ian. 2024, 12:40
The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în UE, chiar până în 2028

România, secondată de Ungaria, va avea cele mai mari creșteri economice medii din UE până în 2028, scrie Profit.ro, citând The Economist.

În perioada 2009-2018, Polonia a fost țara cu cea mai rapidă creștere medie, de peste 3%. Acum, însă, va avea o creștere mai lentă.

Citește și: Majorare de ultimă oră de salarii pentru încă o categorie de bugetari. Guvernul aproape că uitase de aceşti români!

La nivel mondial, Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv. Asta ar face creșterea economică mondială înregistrată în perioada 2020 – 2024 mai slabă decât cea consemnată în anii din preajma crizei financiare globale 2008 – 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor ’90 și a încetinirii de la începutul anilor 2000. Dacă excludem contracția economică provocată de pandemie în 2020, creșterea din acest an ar urma să fie cea mai slabă de după criza financiară din 2009, subliniază Banca Mondială, citată de profit.ro.

Citește și: Scad ratele pentru sute de mii de români. ROBOR a ajuns la cel mai mic nivel din ultimul an şi şapte luni

 

Harta salariilor minime pe economie în lume! Pe ce loc se află România și în ce țară a fost înregistrată cea mai mare creștere

Potrivit unei analize realizate de Picodi, în 58 de țări din 67, salariul minim, s-a modificat, comparativ cu cel din ianuarie 2023.

Cele mai mici creșteri ale salariilor minime au fost înregistrate în Franța (3,4%), Germania (2,8%) și Thailanda (2,5%), în timp ce în țări precum Spania, Malaezia sau Vietnam, guvernele au înghețat salariul minim sau nu au decis încă majorarea acestuia.

În schimb, cea mai mare creștere a salariului minim poate fi găsită în Argentina (↑138%) și în Turcia (↑100%), fapt determinat de inflația uriașă cu care se confruntă aceste țări.

Cu toate acestea, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 cu o creștere de 23,1% a salariului minim. Convertit în euro (222 euro), salariul minim din Republica Moldova este de aproape două ori mai mic decât cel din țara noastră.