The Guardian: România încearcă să-şi blocheze propriul candidat la funcţia de procuror-şef european

Publicat: Miercuri, 06 Februarie 2019 06:13 // Actualizat: Miercuri, 06 Februarie 2019 10:00 // Sursa: romaniatv.net

The Guardian publică un articol pe tema opioziţiei ministrului Justiţiei Tudorel Toader faţă de numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror - şef european, publicaţia notând că acesta a promis să facă tot ce-i stă în putere pentru a bloca accesul candidatului lăudat al ţării sale la această funcţie. Laura Codruţa Kovesi şi-a câştigat reputaţia de „ţar al anticorupţiei“ în România pentru încercările îndrăzneţe de a înlătura corupţia în unul dintre cele mai corupte state UE, comentează The Guardian.

În calitate de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi a vizat prim-miniştri, miniştri în funcţie şi foşti miniştri, primari şi membri ai Parlamentului, înainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în iulie 2018. The Guardian invocă declaraţia ministrului Justiţiei conform căreia UE nu a fost avertizată în legătură cu „abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi“ când a condus DNA şi a promis că va transmite miniştrilor Justiţiei din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia. 

Comentariile lui Toader atrag atenţia asupra corupţiei generalizate din ţara sa, subliniază The Guardian, amintind că, în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupţiei este în regres, punând accent pe presiunea exercitată asupra DNA, în timp ce unii diplomaţi europeni consideră că România ar trebuie să facă obiectul sancţiunilor privind statul de drept, dacă Guvernul va continua să propună amnistia pentru a salva politicienii condamnaţi pentru corupţie.

The Guardian menţionează că Laura Codruţa Kovesi este considerată cea mai bună opţiune, înaintea candidaţilor german şi francez şi că aceasta a declarat într-un interviu acordat publicaţiei în 2015 că Guvernul român încearcă să priveze DNA de instrumentele sale şi să limiteze posibilităţile de investigare.

Conform publicaţiei, România, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-şef al Parchetului European, întrucât aceasta se face cu votul majorităţii statelor membre UE şi al Parlamentul ui European, ceea ce înseamnă că nicio ţară nu poate bloca un candidat.

4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dna Laura Codruţa Kovesi procuroe european The Guardian
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 feb 18:12
Răspunde | Votează email 0 email
amar
CSM-ul să-şi vadă de atribuţiile cei sunt încredinţate loial , corect omenesc, pentru cei cu venituri mici onest, pentru tot poporul românesc iar corupţii celor din vârful piramidei care s-au cocoţat a sta mai mult degeaba dar delapidând sume urieaşe din băncile cum este BNR . plecând pe insule luxoase unde se pot cheltui toţi bani noştri munciţi pentru visteriea ţării , şi mai tragic cei cu venituri mici încă nu şi-au primit drepturile în totalitate . Suntem marginalizaţi la drepturi , pe cînd cei din vârf si-au triplat şi pensiile şi salariile şi spune că se scumpeşte toate produsele dacă măresc pensiile şi nouă dar şi aşa s-a scumpit şi pensiile noastre nu s-au mărit s*au chiar la nivel European - Nu ştiu ce să mă fac cu Bezmetici ăştia de cap că nu înţeleg acest lucru că şi noi suntem în U.E. ŞI VREM ACELEAŞI DREPTURI CA ŞI CEILALŢI .
06 feb 15:42
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Lumea face micile si marile uniri ,de buna voie,ca sa poata,da,cumpara conserva Ungarisch Hai de la magazinele turcesti.
06 feb 15:37
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Doamna de la Tribunal mi-a zis ca eu am conacul pentru dumneavoastra si dumneavoastra nu vreti sa dati bani la altii si mai vreti sa va mai si plangeti!?Cum le saliveaza cateii dupa petreceri,daca le vreau O-urile din nas....Notarita mi-a zis bitte schön si mi-a trantit telefonul......mi-au zis ca le dau sefii sa manance O-uri ca sa vada ce buna e painea simpla toata ziua...s-au asezat in locul lui Dumnezeu.
06 feb 10:27
Răspunde | Votează email 0 email
Voicu Nicu
... ha ha ha, ce mai ma rad. O baschetbalista cu tata procuror comunist, cu 3 dosare lucrate, pusa in functie de Basescu pe criteriul tineretii si al lipsei de experienta pt. a fi usor de manipulat, o sefa care cerea subalternilor dosare grele, inclusiv sa se ajunga pana la domnul premier... vrea la struguri. Ma intreb ce va face fatuca asta acolo din moment ce ea nu stie decat sa dea ordine?!
1
EUR
4.7619
RON
24 Feb
noapte -6 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H