The New York Times: Armata ucraineană nu a învăţat încă să folosească noile arme trimise de SUA

Studiul utilizării noilor arme puternice livrate Ucrainei de către SUA a devenit un obstacol serios pentru personalul militar al Forțelor Armate ale Ucrainei.

07 iun. 2022, 18:14
The New York Times: Armata ucraineană nu a învăţat încă să folosească noile arme trimise de SUA

Dificultatea constă în faptul că nici măcar ofiţerii nu și-au dat seama cum să folosească noile sisteme avansate de rachete cu lansare multiplă sosite din Statele Unite. „Este ca și cum ai primi un iPhone 13 și ai putea doar să efectuezi apeluri telefonice”, a declarat pentru The New York Times  sergentul Dmitri Pysanka, aflat pe front, şi care a recunoscut că unitatea sa are mari dificultăţi în a mânui aceste arme.

Cu puțin peste o lună în urmă, un telemetru laser de înaltă tehnologie, fabricat în Occident, a sosit în Ucraina pentru a ajuta la țintire. Manualul de utilizare are o mulțime de numere și linii care ar trebui să ajute la calculul traiectoriei potrivite pentru a trage în trupele rusești, dar cu toate acestea, soldaţii ucraineni continuă să facă greșeli în timpul luptelor. „Am încercat să învăț cum să-l folosesc citind manualul în limba engleză și folosind Google Translate pentru a-l înțelege„, mai spune sergentul.

Citeşte şi EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre posibilitatea României de a exporta armament în Ucraina: „Nu s-a luat o decizie în acest sens. Încă nu e nevoie de intervenţia României”

„Liderii Ucrainei solicită în mod frecvent arme și echipamente occidentale de ultimă generație, punându-și speranța de victorie pe cereri de noi de rachete ghidate antitanc, obuziere și rachete ghidate prin satelit. Dar, mai mult decât nevoia de armament, trupele ucrainene trebuie să știe cum să îl folosească. Fără o pregătire adecvată, aceeași dilemă cu care se confruntă unitatea sergentului Pysanka va fi răspândită la o scară mult mai mare. Analiştii spun că acest lucru ar putea fi un ecou vizavi de abordarea eşuată a Statelor Unite în a furniza armatei afgane echipamente care nu ar putea fi utilizate în lipsa unui sprijin logistic masiv”, a mai scris The New York Times.

Citeşte şi România va fabrica rachete SkyCeptor, la Ploieşti. Acord important semnat cu o puternică firmă americană de armament