Theodor Paleologu, despre tensiunile din PDL: Sunt chestiuni care trebuie discutate în interior

Deputatul PDL Theodor Paleologu a declarat joi pentru RFI că viitorul congres al democrat-liberalilor trebuie organizat cu "o reprezentare cât mai largă a tuturor militanţilor din partid", pentru a fi cu adevărat democratic. Politicianul doreşte "un congres pe bune, un congres cu adevărat democratic". Paleologu consideră că democraţia internă este "resortul renaşterii", pentru un partid care a pierdut puterea.

10 ian. 2013, 12:07
Theodor Paleologu, despre tensiunile din PDL: Sunt chestiuni care trebuie discutate în interior

„În iunie s-a făcut mult prea repede (Convenţia Naţională a PDL – n.r.) şi poate ţineţi minte că am folosit o formulă foarte puternică atunci, care a supărat pe unii, am spus că seamănă cu un puci fesenist. Sigur, nu a fost aşa până la urmă, pentru că Vasile Blaga este un om care doreşte unitatea partidului, este un om ponderat şi îl respect foarte mult. Deci, nu la Vasile Blaga mă refeream. Pe de altă parte, Vasile Blaga a cerut în 2011, la congresul din 2011, o formulă extinsă pentru Congres, 4.000 sau 5.000 de participanţi, o reprezentare cât mai largă a tuturor militanţilor din partid.(…) Şi eu am cerut acest lucru atunci – am înţeles de ce s-a optat în 2011 şi în 2012 pentru o formulă restrânsă – dar acum este cazul să mergem pe o formulă extinsă şi să organizăm un congres cum am spus eu ‘pe bune’. Este o formulă colocvială, bineînţeles, dar asta înţeleg printr-un congres ‘pe bune’, un congres cu adevărat democratic.(…) Pentru un partid care a pierdut puterea, democraţia internă este resortul renaşterii, trebuie să înţelegem acest lucru”, a susţinut secretarul executiv al partidului pentru RFI.

Deputatul PDL crede că partidul trebuie să îşi rezolve problemele interne, prin discuţii. Potrivit lui Paleologul, disputele dintre colegii săi de partid trebuie tranşate în interiorul PDL, referindu-se la schimburile de replici dintre prim-vicepreşedintele Cezar Preda şi vicepreşedintele demisionar Sever Voinescu. Declaraţii acestora şi-au atins apogeul cu sugestia făcută de Preda lui Voinescu, aceea de a părăsi PDL cât mai repede, acuzându-l de „trădare” în campanie.

Sunt chestiuni care trebuie discutate în interior, trebuie clarificate între noi şi este extrem de important să nu dăm imaginea sfâşierilor lăuntrice pentru că lucrul cel mai grav, cel mai prost inspirat pentru un partid care a pierdut este să înceapă cu răfuielile şi excluderile şi aşa mai departe. (…) Este cel mai mare rău pe care ni-l putem face singuri. Este important să strângem rândurile, să nu cocoloşim pe cei care au contribuit la această pierdere de popularitate, totuşi este vorba de o pierdere spectaculoasă de voturi între locale şi generale. Deci, anumite lucruri trebuie spuse cu curaj şi forţă, dar fără să cădem pradă răfuielilor şi excluderilor, aşa cum spuneam”, a precizat Paleologu.