Theodor Paleologu, după audierea la DNA: Este vorba de dosarul doamnei Udrea, legat de finanţarea campaniilor electorale

Theodor Paleologu, fostul ministru al Culturii, a fost audiat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, el precizând, la ieşire, că este vorba de dosarul Elenei Udrea, vizând finanţarea campaniilor electorale.

17 feb. 2017, 10:27
Theodor Paleologu, după audierea la DNA: Este vorba de dosarul doamnei Udrea, legat de finanţarea campaniilor electorale

„E vorba de dosarul doamnei Udrea, dar concret nu ştiu precis cine ce a finanţat. În mod normal e organizaţia Sectorului 1. PDL în Bucureşti era organizat în filiale de sector plus organizaţia Capitalei. Cred că se investighează cultura finanţărilor ciudate ale tuturor partidelor pentru că este evident că până la ultima rundă de alegeri a fost o imensă problemă legată de costurile campaniilor electorale şi, dacă aveţi memorie bună, este o problemă pe care eu am semnalat-o din 2008”, a spus Paleologu, după ce a fost audiat, ca martor, aproximativ o oră, de procurorii DNA.

Întrebat dacă au fost ilegalităţi în finanţarea campaniilor electorale, Paleologu a răspuns că este la mintea cocoşului.

„Ţineţi minte cum erau campaniile de dinainte de 2016, cu mesh-uri pe câte un bloc întreg sau afişe imense pe care nu le-am văzut nicăieri în lume, nici măcar în America nu am văzut asemenea orgie de propagandă electorală. Deci e la mintea cocoşului că ceva nu e în regulă”, a spus Theodor Paleologu.

El a explicat că nu a fost implicat în finanţarea campaniilor electorale, în afară de cea din 2016, când a candidat independent.

„În afară de campania mea din 2016 în care am semnat personal toate ordinele de plată nu e o chestiune în care m-am implicat. Niciodată. Este responsabilitatea mandatarului financiar şi a organizaţiei de partid locale care se ocupă de campanie. Măsura cea mai sigură de precauţie este candidatura independentă, din 2016. Atunci pot da socoteală de fiecare leu pe care l-am cheltuit”, a mai spus Paleologu.

Fostul ministru al Culturii a ţinut să precizeze că DNA nu poate fi comparată cu Securitatea anilor 50.

„Se spune că DNA este o instituţie teroristă, ca în anii ’50. Domnii Tăriceanu, Dragnea, Ponta au tot spus că DNA e ca Securitatea anilor ’50. Tatăl meu a fost anchetat de Securitate în anii ’50 şi vă pot asigura că nu este absolut niciun fel de asemănare şi că această asemănare este o minciună neruşinată din partea celor care fac asemenea comparaţii între DNA şi Securitatea anilor ’50”, a spus Paleologu.

El s-a declarat decepţionat că nu a putut oferi informaţii relevante procurorilor, adăugând că abia aşteaptă să fie martor în alte dosare.

„Eu mă bucur să ancheteze mai multe dosare. Am fost puţin decepţionat că n-am putut oferi informaţii relevante, în schimb sunt alte dosare în care abia aştept să fiu martor”, a mai declarat Paleologu.

Thedor Paleologu a fost deputat PDL din 2008 până în 2014 şi independent din 2014 până în 2016,.

El a candidat independent pentru un nou mandat de deputat în Capitală, dar a pierdut alegerile după ce a obţinut doar 8.278 de voturi, fiind astfel sub pragul electoral de 25.000 de voturi necesare.

Elena Udrea este urmărită penal de DNA pentru cinci infracţiuni de spălare de bani în cazul campaniei prezidenţiale din 2009, precum şi pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită.

Fostul ministru al Turismului a susţinut că ţinta dosarului este afectarea imaginii lui Traian Băsescu şi a explicat că e vorba de cheltuieli pentru publicitate la referendumul din 2009 vizând reducerea numărului de parlamentari şi nu de campania prezidenţială propriu-zisă.

„Asta este ţinta, să afecteze imaginea lui Traian Băsescu pentru că aici este şi Ioana Băsescu şi este vorba despre finanţarea campaniei din 2009, chiar dacă, văzând ultimele acuzaţii, e vorba de finanţarea referendumului pentru cei 300 de parlamentari. Nu finanţarea campaniei fostului preşedinte. E campania din 2009, vorbim de Traian Băsescu, evident ţinta e la Traian Băsescu, la PMP, şi, sigur, în subsidiar, Elena Udrea, pentru că avem subiecte. Cheltuielile s-au făcut pentru publicitate la referendumul pentru 300 de parlamentari. Au fost afişate nişte panouri pe strada cu campania pentru referendumul de reducere a numărului de parlamentari”, a spus Udrea.

În acelaşi dosar a fost pusă sub control judiciar şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, fiind acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani.

Tot sub control judiciar, în aceeaşi cauză sunt cercetaţi Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.

Şeful Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a fost audiat, vineri, la DNA, într-un dosar în care este acuzat de şantaj şi luare de mită. La ieşirea de la DNA, Petrache a spus că este vorba de un denunţ al fostului primar din Jilava, Adrian Mladin, condamnat definitiv anul trecut la cinci ani şi zece luni de închisoare. De asemenea, fostul deputat Theodor Paleologu, ministru al Culturii în Guvernul Boc, a ajuns vineri dimineața la sediul central al DNA, transmite România TV.

Citeşte şi: Theodor Paleologu şi baronul local Marian Petrache, audiaţi la DNA. Petrache, învinuit pentru luare de mită. „Îmi dau demisia din PNL”