Theresa May ar vrea să renunţe la al treilea vot privind retragerea Marii Britanii din UE. Guvernul May s-ar putea prăbuşi

Premierul britanic Theresa May ar putea renunţa să supună din nou, săptămâna aceasta, votului deputaţilor acordul retragerii negociat cu Uniunea Eurpeană (UE), în cazul în care nu obţine suficientă susţinere, ceea ce ar conduce la o amânare a Brexitul mai târziu.

18 mart. 2019, 10:36
Theresa May ar vrea să renunţe la al treilea vot privind retragerea Marii Britanii din UE. Guvernul May s-ar putea prăbuşi

May ar putea renunţa la al treilea vot cu privire la acordul retragerii, în timp de UE se pregăteşte de o eventuală ”cădere” a Guvernului May. ”Nu este sigur” că se va organiza un vot la începutul săptămânii, aşa cum s-a prevăzut, a declarat la BBC ministrul Finanţelor Philip Hammond. ”Noi prezentăm un nou acord doar dacă suntem siguri că un număr suficient de colegi de-ai noştri şi din (micul partid unionist nord-irlandez) DUP sunt pregătiţi să-l susţină pentru ca să treacă în Parlament”, a adăugat el.

Ministrul Comerţului Internaţional Liam Fox a subliniat, la Sky News, că ”va fi dificil de justificat organizarea unui vot, dacă suntem siguri că pierdem”.

Tratatul retragerii, rezultatul unor negocieri dure cu Bruxellesul, menit să implementeze un Brexit blând, la 29 martie, a fost respins masiv la 15 ianuarie – cu 432 la 202 voturi – şi la 12 martie – cu 391 de voturi la 242.

Premierul a prevăzut să-l prezinte din nou deputaţilor marţi, înaintea unui Consiliu European, prevăzut joi. Până atunci, May încearcă să-i convingă pe euroscepticii duri din partidul său şi pe deputaţii din cadrul DUP, aliatul său în Parlament să-şi schimbe poziţia. Aceştia se opun însă unei ”plase de siguranţă” (”backstop”), o dispoziţie a acordului menită să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi care prevede ca Regatul Unit să rămână într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE.

Susţinătorii Brexitului se tem că acest lucru le-ar ancora ţara pe termen nedeterminat la UE, iar unioniştii refuză să se confere un statut special Irlandei de Nord, informează news.ro

La ora actuală, Theresa May are nevoie de votul a 75 de parlamentari suplimentari pentru a obţine ratificarea acordului retragerii. Un ”număr important” de deputaţi şi-au schimbat poziţia, pentru că alternativele la acordul negociat de Theresa May le par ”prea dezagreabile”, a dat asigurări Philip Hammond. Cu toate acestea, ”rămâne mult de lucru”.

Loială reputaţiei sale îndărătnice, Theresa May i-a implorat din nou pe parlamentari să i se alăture, într-un editorial în Sunday Telegraph.

În cazul în care suferă un nou eşec în Parlament, regatul ar putea ”să nu părăsească UE luni de zile, dacă o va mai face vreodată”, a avertizat ea, mizând pe strategia fricii, în momentul în care tabăra pro-Brexit se întreabă dacă votul său se va concretiza vreodată.Theresa May a avertizat, de asemenea, că o amânare îndelungată a Brexitului ar obliga regatul să organizeze alegeri europene la sfârşitul lui mai, potrivit news.ro.

Catalogând drept ”ridicolă” o a treia încercare a Theresei May, liderul partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, Jeremy Corbyn, a avertizat că laburiştii ar putea încerca din nou să dea Guvernul jos.
Jeremy Corbyn discută, de asemenea, cu deputaţi din alte partide să găsească  alternativă cu privire la Brexit. El a anunţat că partidul său ar putea susţine un amendament depus de deputaţii Peter Kyle şi Phil Wilson care ar valida acordul retragerii – cu condiţia să fie supus unui referendum.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană se pregăteşte de eventualitatea unei căderi a Guvernului premierului Theresa May, care a eşuat în două rânduri să obţină ratificarea acordului retragerii în camera Comunelor, dezvăluie The Observer. 

La rândul lor, liderii europeni se tem că May are puţine şanse să impună acordul divorţului săptămâna aceasta.