Theresa May este încântată de relaţiile cu UE după Brexit

Premierul britanic Theresa May a afirmat joi că textul unei declaraţii politice privind viitoarele relaţii post-Brexit între Londra şi Uniunea Europeană este 'acordul corect pentru Regatul Unit' şi reflectă dorinţa majorităţii de 52% dintre britanici care a votat pentru ieşirea ţării lor din blocul comunitar.

22 nov. 2018, 15:33
Theresa May este încântată de relaţiile cu UE după Brexit

”Acesta este acordul potrivit pentru Regatul Unit. El respectă rezultatul referendumului (din 2016). Poporul britanic vrea ca acest aspect să fie stabilit şi doreşte un acord bun care ne pune pe traiectoria unui viitor mai luminos”, a spus Theresa May într-o declaraţie rostită în faţa biroului său din Downing Street 10.

Ea a adăugat că a discutat cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, şi este încrezătoare că se va găsi un ‘acord pentru întreaga familie a Regatului Unit, inclusiv pentru Gibraltar’, potrvit Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat joi că negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoarea relaţie post-Brexit între Londra şi blocul comunitar.

Documentul are nevoie acum de aprobarea politică a Londrei şi a restului de 27 de state membre, care se vor reuni duminică într-un summit extraordinar la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Declaraţia politică comună merge mână în mână cu acordul de retragere a Marii Britanii, detaliind termenii ‘divorţului’. Ea acoperă obiectivele viitoare comune în domeniile comerţului, securităţii şi cooperării politice, punând bazele negocierilor care pot începe imediat după ieşirea Regatului din UE.