Theresa May face un compromis pentru un Brexit lin şi ordonat

Premierul britanic Theresa May și-a apărat luni în parlament compromisul obținut cu Bruxellesul privind condițiile legate de Brexit, precizând că acesta va permite o ieșire "lină și ordonată" din UE.

11 dec. 2017, 18:00
Theresa May face un compromis pentru un Brexit lin şi ordonat

„Vom părăsi (Uniunea Europeană), însă o vom face lin și ordonat, stabilind un nou parteneriat strâns și special cu prietenii noștri, preluând înapoi controlul asupra frontierelor noastre, banilor noștri și legilor noastre”, a declarat șefa guvernului conservator în Camera Comunelor, prezentând acordul încheiat vineri la Bruxelles.

Comisia Europeană și Marea Britanie au ajuns vineri la un acord privind punerea în aplicare a Brexit-ului, după luni de negocieri tensionate, deschizând calea pentru discuțiile comerciale pentru perioada de după ieșirea Londrei din blocul comunitar.

„Bineînțeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu este încheiat totul”, a declarat Theresa May, adăugând că următoarele discuții „nu vor fi ușoare”. „Însă cred că, în prezent, există optimism în negocieri”, a afirmat ea.

„Este o veste bună pentru persoanele care au votat în favoarea ieșirii din UE și care se temeau de un blocaj (…), dar și pentru persoanele care au votat pentru rămânerea (în UE) și care se temeau de un naufragiu”, a mai spus premierul.

Theresa May speră că acest compromis va fi validat de șefii de stat și de guvern din UE la summitul de la 14 și 15 decembrie, pentru a se putea concentra pe construirea „de noi relații economice și de securitate ambițioase”.

Înainte de discursul din Camera Comunelor, Theresa May a avut luni dimineață o reuniune cu cabinetul său, care continuă să fie divizat în privința Brexit-ului, între susținătorii menținerii unor legături strânse cu UE și cei care vor o ruptură clară față de regulile europene, și în contextul în care compromisul a fost perceput de unii ca începutul unui Brexit moderat.

Acordul încheiat vizează factura pe care Marea Britanie trebuie să o plătească pentru a-și încheia socotelile față de UE, menținerea drepturilor cetățenilor statelor UE aflați în Marea Britanie și a britanicilor în țările UE, precum și garantarea unei frontiere deschise între Irlanda și Irlanda de Nord.