Theresa May, încurcată în Brexit. Nu pare să mai fie sigură pe strategia sa şi riscă să piardă puterea

Ezitările Theresei May de a-şi prezenta din nou acordul divorţului în vederea ratificării de către deputaţii britanici alimentau duminică o atmosferă de criză şi chiar de sfârşit al puterii conducătoarei conservatoare, înaintea unei săptămâni cruciale a Brexitului.

24 mart. 2019, 11:18
Theresa May, încurcată în Brexit. Nu pare să mai fie sigură pe strategia sa şi riscă să piardă puterea

Menit să pună în aplicare un Brexit blând, acest Tratat al retragerii din Uniunea Europeană (UE), un text de aproximativ 600 de pagini încheiat în urma unor negocieri dificile cu Bruxellesul, a fost deja respins de Camera Comunelor la 15 ianuarie şi 12 martie.

Un nou vot a fost prezentat de Theresa May drept o urmare logică a summitului european care a avut loc joi şi vineri, în care a obţinut o amânare a datei Brexitului după cea prevăzută iniţial la 29 martie, care stabileşte la 12 aprilie cel mai devreme data fatidică.

Însă conducătoarea conservatoare a provocat probleme vineri, printr-o scrisoare adresată deputaţilor, sugerând că votul ar putea să nu mai aibă loc săptămâna viitoare, ”dacă pare că nu există suficientă susţinere” în vederea ratificării acordului – ceea ce pare foarte probabil.

Guvernul ar urma să-şi dezvăluie luni intenţiile şi ar putea să propună o nouă serie de voturi cu scopul de a stabili ce vrea Parlamentul.