Theresa May le face cetăţenilor europeni o OFERTĂ de statut de „cetăţean stabilit” în Marea Britanie, după Brexit: Care a fost reacţia

Oferta făcută de premierul britanic Theresa May cetăţenilor europeni din Marea Britanie, pentru “statut de cetăţean stabilit” după Brexit, a fost descrisă drept “mult prea puţin faţă de ce au dreptul cetăţenii”, a declarat şeful echipei de negociere a Parlamentului European, Guy Verhofstadt şi liderii a patru dintre principalele grupuri politice din PE, relatează BBC News.

10 iul. 2017, 07:50
Theresa May le face cetăţenilor europeni o OFERTĂ de statut de „cetăţean stabilit” în Marea Britanie, după Brexit: Care a fost reacţia

Propunerea le oferă europenilor din Marea Britanie mult mai puţine drepturi decât au britanicii din UE, au afirmat ei într-o scrisoare comună.

Scrisoarea liderilor grupurilor politice care reprezintă două treimi dintre europarlamentari subliniază că aleşii au dreptul să respingă orice acord pentru Brexit, dar nu li se pare corect. Ei au avertizat că nu vor sprijini nimic ce elimină din drepturile obţinute déjà de cetăţeni. “Aceasta este o chestiune de drepturi şi valori de bază, care se află în centrul proiectului european”, au scris ei. “La începutul lui 2019, europarlamentarii vor avea cuvântul final privind acordul pentru Brexit”, au adăugat politicienii.

Politicienii au atras atenţia că propunerea lui May contrazice o promisiune făcută de tabăra pro-Brexit în timpul campaniei pentru referendumul de anul trecut, potrivit căreia cetăţenii UE nu vor fi trataţi mai puţin favorabil după Brexit.

Aleii consider că oferta UE – aflată deja pe masă – este simplă, clară I echitabilă pentru că le permite tuturor cetăţenilor, inclusive cetăţenilor britanici care locuiesc în Europa, că vor fi trataţi egal şi nu vor pierde niciunul dintre drepturile pe care le au în prezent, potrivit news.ro.

Citeşte şi Un premier european avertizează: Negocierile pentru Brexit nu se vor încheia la timp

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a criticat scrisoarea PE. “Poziţia prezentată de Parlamentul European este o distorsionare care nu este de ajutor a unei oferte despre care mai multe state membre au spus deja că este baza unui acord bun. Din păcate, articolul include o serie de inacurateţi care nu sunt de ajutor i probabil vor provoca îngrijorare care nu este necesară şi este inutilă în rândul cetăţenilor britanici şi UE”, a subliniat oficialul.

May a declarat că cei aproximativ trei milioane de cetăţeni UE din Regatul Unit vor putea rămâne în ţară atât cât vor. Imigranţii UE care locuiesc în Marea Britanie de cinci ani vor avea acces la servicii mediale, educaţie şi alte beneficii. Însă propunerea premierului depinde de angajamentul statelor UE de a garanta aceleaşi drepturi britanicilor.