Noi atacuri militare „dacă Siria încalcă linia roşie”. Avertismentul transmis de mai multe puteri occidentale

Prim-ministrul britanic, Theresa May, nu a exclus posibilitatea unor noi acţiuni împotriva Siriei dacă vor exista dovezi că unele dintre depozitele de arme chimice au rezistat atacurilor. Nici ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, nu exclude noi operaţiuni militare în Siria dacă regimul de la Damasc încalcă din nou ”linia roşie”.

14 apr. 2018, 11:36
Noi atacuri militare „dacă Siria încalcă linia roşie”. Avertismentul transmis de mai multe puteri occidentale

Premierul Britanic Theresa May a declarat că atacurile „vor afecta serios capacităţile regimului sirian de a cerceta, dezvolta şi folosi arme chimice”.

De asemenea, prim-ministrul a adăugat că Marea Britanie şi aliaţii săi au lovit un depozit de arme chimice şi o facilitate de producţie, un centru de cercetare a armelor chimice şi un buncăr militar care a fost implicat în atacurile chimice.

Întrebată dacă ar autoriza noi atacuri în situaţia în care s-ar descoperi că au rezistat câteva stocuri de arme chimice, May a răspuns că regimul sirian nu ar trebui să pună la îndoială determinarea Marii Britanii de a nu permite ca folosirea armelor chimice să devină ceva obişnuit.

În urma acuzaţiilor liderului opoziţiei, Jeremy Corbyn, care a susţinut că atacurile sunt „discutabile din punct de vedere legal”, prim-ministrul a susţinut că procurorul general Jeremy Wright a furnizat consiliere legală care a fost prezentată joi Cabinetului. Wright a susţinut că atacurile sunt necesare pentru a se evita o catastrofă umanitară.

Theresa May a adăugat că se va prezenta luni în faţa Camerei Comunelor din Parlament pentru a răspunde la întrebări privind atacurile.

Citeşte şi Theresa May, despre atacul cu bombe din Siria: O operaţiune de succes, „un mesaj clar” împotriva folosirii armelor chimice

 
Şi ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a declarat, într-un interviu acordat pentru postul BFMTV, că Franţa nu are niciun dubiu în privinţa faptului că atacul chimic din Duma a fost efectuat de forţele regimului condus de Bashar al-Assad şi a adăugat că o nouă utilizare a armelor chimice din partea Damascului va provoca o acţiune militară.

Ministrul francez de Externe a precizat că obiectivele operaţiunii militare au fost atinse, din moment ce o mare parte a arsenalului chimic al Damascului a fost distrus. Acesta a adăugat că este nevoie de continuarea dialogului cu Rusia.

Potrivit unui raport publicat sâmbătă de către serviciile de informaţii franceze, nu există niciun dubiu că atacul chimic din Duma a fost comis de către forţele regimului de la Damasc.

Vă reamintim că SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acţiunile agresive ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

„Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a precizat liderul de la Kremlin.

De asemenea, Putin a afirmat că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale.

Preşedintele rus a atras atenţia că bombardamentele efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor obiective militare din Siria „vor înrăutăţi catastrofa umanitară” din această ţară.

„Atacul va aduce suferinţă populaţiei paşnice, mai ales în contextul în care teroriştii au chinuit poporul sirian timp te şapte ani şi va genera un nou val de refugiaţi. În plus, atacul va avea un efect distrugător asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale”, a subliniat preşedintele Rusiei.