Theresa May nu se lasă: este posibil să organizeze al patrulea vot pentru Brexit UPDATE

Premierul britanic Theresa May va continua eforturile pentru a obţine susţinerea deputaţilor din Camera Comunelor pentru acordul privind Brexitul, respins vineri de aceştia din urmă pentru a treia oară, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Londra, care a evidenţiat că la acest ultim vot s-a restrâns diferenţa dintre voturile contra şi cele pentru, transmite agenţia Reuters.

29 mart. 2019, 18:03
Theresa May nu se lasă: este posibil să organizeze al patrulea vot pentru Brexit UPDATE

UPDATE: Poliţia britanică s-a pregătit pentru eventuale evenimente violente în urma votului de vineri eşuat privind Brexitul. În Londra au început deja marşuri de protest, informează presa din Regat, care a mai precizat că, până la această oră, s-au adunat câteva mii de protestatari care contestă acordul de retragere al Marii Britanii din UE. 

UPDATE: ”Trebuie să analizăm serios opţiunea revocării (Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat din UE). Trebuie să punem frână procesului”, a subliniat liderul grupului parlamentar al SNP.

UPDATE: Liderul grupului parlamentar al Partidului Naţional Scoţian (SNP, separatişti) Ian Blackford a cerut, la rândul său, după vot, o abandonare a Brexitului.”I-aş transmite respectuos premierului că trebuie să respecte faptul că acordul i-a fost respins a treia oară”, a declarat Blackford.”Este un acord prost şi trebuie să găsim o cale de ieşire din criza în care ne aflăm. Toţi alegătorii noştri se aşteaptă la acest lucru”, a pledat el.

UPDATE: Partid nord-irlandez DUP (unionişti), aliatul în Parlament al premierului conservator Theresa May, căreia ar trebui să-i asigure o majoritate absolută, a îndemnat-o pe şefa guvernului să ”rezolve” ”plasa de siguranţă” (”backstop”), după ce acordului retragerii din Uniunea Europeană a fost respins a treia oară în Camera Deputaţilor, relatează BBC News.

 

În favoarea acordului s-au pronunţat 286 de deputaţi, iar împotriva documentului 344 de deputaţi. ”Desigur că nu acesta a fost rezultatul pe care l-am dorit”, a admis purtătorul de cuvânt. ”Totuşi, am avut un număr de colegi conservatori care astăzi s-au simţit în măsură să voteze cu guvernul (…). Evident că mai avem mult de muncit, dar măcar mergem în direcţia cea bună”, a mai spus el, informează Agerpres.

El nu a exclus astfel posibilitatea ca acordul să fie supus şi a patra oară votului Camerei Comunelor. Însă până să se concretizeze o asemenea eventualitate, legislativul de la Londra se va pronunţa luni din nou asupra unor posibile alternative care ar putea întruni o majoritate, după ce miercuri a respins toate cele opt moţiuni care sugerau fiecare posibile soluţii de ieşire din impas, de la anularea Brexitului sau organizarea unui nou referendum şi până la ieşirea din UE fără un acord. Printre celelalte variante respinse s-au regăsit diferite variante de relaţii cu UE post-Brexit, precum o uniune vamală sau aranjamente asemănătoare modelului canadian sau norvegian de relaţii cu UE.

Citeşte şi Brexit: Lira sterlină se prăbuşeşte

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, în condiţiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic faţă de acord, ceea ce s-a întâmplat vineri, noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind şi data până la care, conform aceleiaşi decizii, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Printre posibilele evoluţii ar fi un Brexit fără acord pe 12 aprilie sau o amânare îndelungată a Brexitului, condiţionată de acceptul liderilor europeni şi de participarea Regatului Unit la alegerile europene, potrivit Agerpres.

Camera Comunelor nu reuşeşte să ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputaţii pro-europeni consideră că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, clauză pe care liderii europeni au refuzat să o renegocieze.


loading...