Theresa May nu se lasă: Guvernul ei pregăteşte legislaţia pentru a declanşa Brexit-ul

Guvernul britanic pregătește legislația pentru a declanșa procedura oficială de ieșire din Uniunea Europeană, a anunțat luni Sky News, în ciuda afirmațiilor prim-ministrului Theresa May că este încrezătoare că se va putea opune cu succes unei decizii a justiției ce ar putea întârzia Brexitul, relatează Reuters.

07 nov. 2016, 14:39
Theresa May nu se lasă: Guvernul ei pregăteşte legislaţia pentru a declanşa Brexit-ul

Înalta Curte a Angliei a decis săptămâna trecută că guvernul condus de May trebuie să obțină aprobarea parlamentului înainte de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona al UE, o lovitură pentru planurile prim-ministrului britanic de a lansa procesul de divorț până la sfârșitul lunii martie 2017.

Consilierii lui May au anunțat că guvernul va contesta această decizie la Curtea Supremă. Theresa May este hotărâtă să pună în aplicare ceea ce ea numește „voința poporului”, în timp ce consilierii săi s-au declarat siguri că recursul va fi câștigat.

Potrivit surselor citate de Sky News, guvernul pregătește un proiect de lege care va trebui dezbătut în ambele camere ale parlamentului în cadrul unui proces care s-ar putea dovedi de durată, potrivit Agerpres.

Faptul că May vrea să se asigure că guvernul are prioritate în deciziile pe tema procesului de separare de Uniunea Europeană i-a înfuriat pe unii parlamentari. De altfel, unul dintre membrii partidului ei conservator, la putere, a demisionat săptămână trecută, fapt ce a adâncit divergențele după referendumul din iunie.

Citeşte şi Brexit: Guvernul Marii Britanii se pregăteşte de alegeri anticipate

În timp ce aceia care au făcut campanie să rămână în Uniunea Europeană speră că decizia instanței va îndulci condițiile de divorț pentru Marea Britanie, militanții pro-Brexit și ziarele eurosceptice britanice i-au atacat pe judecători pentru ceea ce au numit o „trădare a votului”, potrivit Agerpres.

Duminică, May și-a exprimat sprijinul pentru sistemul judiciar al Marii Britanii și pentru presă, dar a insistat că ea este cea care va conduce țara în procesul de ‘divorț’ de UE. „În timp ce unii caută să ne lege mâinile în procesul de negocieri, guvernul va merge mai departe cu sarcina de a pune în practică decizia poporului britanic”, a declarat ea, citată într-un comunicat, înainte de a pleca într-o vizită axată pe chestiuni comerciale în India.