Theresa May s-a declarat „nemulţumită” pentru că nu va mai auzi timp de 4 ani bătăile faimosului Big Ben

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat miercuri că nu este corect ca ''Big Ben'', celebrul clopot din turnul cu ceas al Parlamentului de la Londra, ale cărui bătăi reprezintă unul dintre cele mai emblematice sunete din Marea Britanie, nu se va mai auzi timp de patru ani.

16 aug. 2017, 15:45
Theresa May s-a declarat „nemulţumită” pentru că nu va mai auzi timp de 4 ani bătăile faimosului Big Ben

Theresa May s-a alăturat altor politicieni britanici care au protestat la aflarea veștii că marele clopot, care a marcat fiecare oră în ultimii 157 de ani, va amuți, o măsură pentru protecția muncitorilor care vor lucra la renovarea turnului și care ar putea suferi din cauza zgomotului care ajunge la 120 de decibeli, echivalent cu cel al unei sirene de poliție.

”Sigur că vrem ca oamenii să fie în siguranță la muncă, dar nu este corect ca Big Ben să rămână tăcut timp de patru ani”, le-a spus May reporterilor. ”Sper ca Speaker-ul (Camerei Comunelor, n.r.) va analiza urgent această chestiune și se va asigura că vom auzi Big Ben-ul pe parcursul acelor patru ani”, a adăugat prim-ministrul britanic.

Clopotul de 13,7 tone din celebrul turn cu ceas al Parlamentului britanic va înceta să mai bată în după-amiaza zilei de 21 august și va rămâne tăcut pentru următorii patru ani.

Comentariile prim-ministrului de la Londra au fost mai reținute față de cele ale ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, care a declarat, marți, că reducerea la tăcere a celebrului Big Ben pentru o perioadă atât de lungă este un lucru ”nebunesc”.

Un alt politician conservator, parlamentarul Nigel Evans, a sugerat miercuri ca ceasul să bată numai seara, după ce muncitorii care lucrează la renovarea turnului își termină programul.

Steve Jaggs, Paznicul Marelui Orologiu, a anunțat în această săptămână că Big Ben își va opri mecanismul luni, 21 august, la miezul zilei (11:00 GMT) și a invitat publicul să se adune în apropierea turnului pentru a auzi ultimele bătăi ale orologiului.

„Lucrările de renovare vor proteja ceasul pe termen lung și vor contribui și la conservarea clădirii care îl adăpostește, Turnul Elisabeta”, a spus Jaggs.
Situat pe malul Tamisei, Palatul Westminster, care găzduiește Parlamentul britanic, face parte din patrimoniul cultural mondial și este un important punct de atracție turistică.

Înalt de 96 de metri, Turnul Elisabeta, despre care se crede că este cea mai fotografiată clădire din Marea Britanie, este deja înconjurat de schele în cadrul unui proiect major de renovare.

Ceasul va fi demontat, fiecare rotiță va fi curățată și reparată, rama din fontă va fi înlocuită, iar limbile orologiului vor fi recondiționate.

Fațada ceasului va rămâne în continuare vizibilă și funcțională, indicând ora exactă în tăcere, acționată de un motor electric până la reinstalarea mecanismului original.

Cu excepția unor evenimente importante precum Anul Nou, ceasul nu va mai bate până în anul 2021.

Big Ben a fost numit după inginerul civil și politicianul Sir Benjamin Hall (1802-1867) și a fost pus în funcțiune în 1859.