Theresa May şi Leo Varadkar, la funeraliile jurnalistei Lyra McKee ucisă în revoltele din Irlanda de Nord

Premierul britanic Theresa May şi omologul său irlandez Leo Varadkar au participat miercuri la înmormântarea jurnalistei Lyra McKee, care a fost împuşcată mortal în timp ce asista la revoltele din Irlanda de Nord de săptămâna trecută.

24 apr. 2019, 19:11
Theresa May şi Leo Varadkar, la funeraliile jurnalistei Lyra McKee ucisă în revoltele din Irlanda de Nord

Părintele Martin Magill, un preot catolic care a vorbit la slujba din catedrala St Anne din Belfast, le-a cerut oamenilor să facă din moartea lui McKee „o poartă spre un nou început” în procesul de pace fragil din Irlanda de Nord. La funeralii au mai participat şi liderii principalelor partide politice din Irlanda de Nord şi preşedintele irlandez Michael D Higgins.

Magill i-a felicitat pe liderii politici pentru că „stau împreună” după moartea Lyrei McKee în Derry/Londonderry joia trecută. „Totuşi, am rămas cu o întrebare: De ce, în numele Domnului, a trebuit să moară o femeie de 29 de ani cu toată viaţa înaintea ei pentru a ajunge în acest punct?”, a spus el, fiind aplaudat în picioare.

Serviciul de poliţie din Irlanda de Nord a anunţat marţi că o femeie de 57 de ani a fost arestată în baza legii antiterorism în legătură cu împuşcarea mortală a Lyrei McKee. Poliţia reţinuse anterior doi adolescenţi, dar amândoi au fost eliberaţi duminică fără a fi puşi sub acuzare, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Doi tineri au fost arestaţi în cadrul anchetei privind uciderea jurnalistei din Irlanda de Nord

Noua IRA, un grup scindat din fosta Armată Republicană Irlandeză, şi-a recunoscut responsabilitatea pentru uciderea lui McKee într-o scrisoare trimisă luni media locale.

Înainte de înmormântare, familia jurnalistei Lyra McKee a adus un omagiu unui „suflet blând, nevinovat, care nu ar fi dorit răul nimănui”. „Era o femeie inteligentă şi hotărâtă care credea cu pasiune în incluziune, dreptate şi adevăr”, a transmis familia într-un comunicat dat publicităţii prin intermediul avocaţilor, potrivit Agerpres.

Tulburările din oraş au avut loc chiar înainte de weekendul de Paşti, când republicanii, care doresc reunificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda, marchează în mod tradiţional aniversarea Rebeliunii de Paşti din 1916 împotriva guvernării britanice.

Într-un comunicat trimis Irish News din Belfast, Noua IRA a afirmat că revoltele de dinainte de moartea lui McKee au fost „provocate” de poliţie.


loading...