Tiberiu Brăilean a murit în spital

S-a stins din viaţă prof.dr. Tiberiu Brăilean, cadru didactic la Facultatea de Economie de la Universitatea “Al.I.Cuza”. Modul în care s-a derulat internarea profesorului ridică mari semne de întrebare. În noaptea de marţi spre miercuri, Brăilean a fost dus cu salvarea la Spitalul “Parhon” care era de gardă. Era conştient, iar soţia sa îşi punea mari speranţe în medicii de acolo. A murit duminică dimineaţă. 

09 mart. 2015, 09:16
Tiberiu Brăilean a murit în spital

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a murit ieri dimineaţă la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Profesorul se afla internat de miercurea trecută în stare gravă în unitatea medicală, fiind monitorizat pe parcursul celor patru zile în secţia de ATI, în Clinica de Cardiologie. Cadrul didactic a ajuns în spital miercuri dimineaţa, la ora 07.40, după ce în cursul nopţii de marţi spre miercuri s-a simţit rău şi a fost dus cu o ambulanţă la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, acolo unde era asigurată garda medicală. Ulterior, profesorul a fost transferat la Spitalul „Sfântul Spiridon” unde a suferit un stop cardio-respirator. 

Însă direcţionarea pacientului către această unitate medicală a avut loc după şase ore de la preluarea sa în triajul de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, timp în care i s-au recoltat doar probe de sânge pentru analize, după cum au precizat apropiaţii profesorului. „M-am bucurat că garda este la Parhon pentru că mă gândeam că imediat va fi văzut de un cardiolog, având în vedere că respira greu, se sufoca. După ce am ajuns cu ambulanţa a fost preluat imediat, iar eu am aşteptat pe hol aproape şase ore până am intrat să-l văd. În intervalul acesta am întrebat mai multe asistente ce se întâmplă şi am aflat că abia după trei ore i s-au recoltat probe de sânge pentru analize şi că după alte trei ore a venit şi un cardiolog. După şase ore mi-au spus că nu se pot pronunţa dacă este vorba despre infarct sau embolism pulmonar şi că îl vor transfera cu o ambulanţă la Spitalul “Sf. Spiridon”. Când am reuşit să-l văd, era conştient, avea pusă o perfuzie, dar nicio mască de oxigen, deşi erau probleme clare cu respiraţia”, a precizat prof. univ. dr. Simona Modreanu, soţia profesorului Tiberiu Brăilean.

Cadrul didactic a mai menţionat că nu intenţionează să facă un caz din situaţia prin care a trecut soţul său, însă „dacă alţi oameni pot fi salvaţi şi feriţi de aşa ceva, atunci merită cercetat”. Potrivit prof. univ. dr. Simona Modreanu, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”, ec. Ioan Bârliba, intenţionează să discute miercuri cu toţi directorii de spitale, având în vedere că s-a mai confruntat cu situaţii în care pacientul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” după mai multe ore de aşteptare în alte unităţi medicale. 

La rândul său, deputatul PMP Petru Movilă intenţionează să ceară o analiză a condiţiilor în care a fost îngrijit profesorul universitar Tiberiu Brăilean, respectiv a timpului în care pacientul a fost investigat propriu-zis. „Am semnale clare că profesorul Tiberiu Brăilean nu a fost îngrijit cum trebuie înainte să ajungă în Spitalul Sf. Spiridon, dar trebuie să verific. Acest demers este de fapt o sumă a mai multor plângeri cu privire la îngrijirea medicală din urgenţă care au ajuns la mine în ultimul timp”, a precizat deputatul.

Reprezentanţii Spitalului „Dr. C. I. Parhon” au menţionat că vor oferi mai multe detalii despre cazul semnalat în cursul zilei de azi. „Deocamdată pot să vă spun că la noi în spital este o disciplină de fier şi că nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. Dar dacă va fi cazul vom pune la dispoziţia autorităţilor toate actele necesare”, a declarat juristul Dan Pahopol, purtător de cuvânt al spitalului. 

––

Vasile Işan: „Vestea morţii lui Tiberiu ne-a luat prin surprindere. În urmă cu o săptămână era la cursuri”

Vestea morţii profesorului universitar Tiberiu Brăilean a întristat comunitatea academică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, colegii exprimându-şi regretul pentru nefericita întâmplare. „Am aflat cu stupoare despre eveniment, nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Deplângem acest moment şi parcă nu ne vine a crede. Era o persoană dinamică, un profesor apreciat în activitate. E greu să mă adun ca să mai pot spune şi altceva. Regretăm cu toţii acest eveniment nefericit”, a declarat prof. univ. dr. Dinu Airinei, decanul FEAA.

Din primele informaţii, se pare că prof. univ. dr. Tiberiu Brăilean va fi depus la capela de la Cimitirul Eternitatea şi înmormântat în Cimitirul Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Potrivit unor apropiaţi, cel mai probabil, înmormântarea cadrului didactic va avea loc miercuri, 11 martie.

„Vestea morţii lui Tiberiu ne-a luat prin surprindere pe toţi, colegi şi amici, mai ales că în urmă cu o săptămână era la cursuri, oarecum sănătos. Din câte ştiu a mai avut nişte probleme de sănătate, dar nu grave. Poate uneori dorinţa sa de a depăşi teoriile economice şi de a le trata mai degrabă printr-o abordare multidisciplinară nu a fost uşor de înţeles, dar trebuie apreciată dacă ţinem cont că, de exemplu, ultima criză financiară nu a putut fi explicată sau prevăzută. Este o mare pierdere pentru noi ca universitate deoarece Tiberiu era un intelectual de anvergură şi profunzime, cu o foarte bună experienţă”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

Profesorul Tiberiu Brăilean a fost profesor asociat la UAIC din 1990 până în 1998, după care a fost integrat definitiv în universitate. Înainte de această perioadă, prof. univ. dr. Tiberiu Brăilean a fost cadru didactic asociat şi la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi”. În paralel, din 1990 până în 2008, profesorul s-a implicat în administraţia locală în cadrul Prefecturii (şef Serviciu Dezvoltarea economiei locale), apoi a Consiliului Judeţean (Direcţia economică), timp de opt ani fiind consilier judeţean şi consilier municipal.  

Citeşte mai multe detalii pe ziaruldeiasi.ro