Tiberiu Niţu: Raportul MCV prezintă o evaluare obiectivă a activităţii Ministerului Public

Procurorul general Tiberiu Niţu apreciază că Raportul Comisiei Europene şi Raportul tehnic care îl însoţeşte reprezintă o evaluare obiectivă şi o analiză riguroasă a activităţii Ministerului Public, subliniind eforturile procurorilor pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate în cadrul MCV, potrivit Agerpres.
Filip Stan
28 ian. 2015, 18:45
Tiberiu Niţu: Raportul MCV prezintă o evaluare obiectivă a activităţii Ministerului Public

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Tiberiu Niţu constată că Raportul tehnic detaliază principalele eforturi şi realizări ale Ministerul Public în anul 2014, evidenţiind demersurile concrete realizate în vederea consolidării sistemului judiciar.

Documentul remarcă rezultatele obţinute în lupta împotriva corupţiei de către DNA, structură care, în anul 2014, a înregistrat semnificative progrese.

De asemenea, sunt consemnate şi progresele de la nivelul celorlalte structuri şi unităţi de parchet pentru combaterea aceluiaşi fenomen; în acest sens, se arată că procurorul general a făcut din lupta împotriva micii corupţii o prioritate în activitatea parchetelor şi este apreciată identificarea zonelor principale de acţiune (corupţia din sănătate, din sistemul asigurărilor sociale şi de sănătate şi din domeniul achiziţiilor publice), precum şi demararea de investigaţii în aceste direcţii.

Raportul acordă o deosebită importanţă experienţei legate de implementarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, chestiune care a constituit, de altfel, una dintre principalele preocupări ale Ministerului Public în anul 2014.

Documentul confirmă, totodată, că procurorii nu au întâmpinat dificultăţi în aplicarea noilor coduri în materie penală, că noile instituţii au fost bine receptate şi utilizate de către procurori, că la nivelul tuturor unităţilor de parchet s-au găsit soluţiile organizatorice pe care noile reglementări le reclamau şi că aplicarea lor unitară a beneficiat de îndrumare din partea conducerii Ministerului Public.

Astfel, aceasta a încurajat aplicarea noilor instituţii, cum ar fi principiul oportunităţii, a răspuns centralizat problemelor punctuale ridicate de procurorii de la unităţile subordonate şi a elaborat recomandări, contribuind astfel şi la asigurarea unei practici unitare – obiectiv, de asemenea, important al domeniului justiţiei.

În acelaşi context, Raportul menţionează şi înfiinţarea Serviciului de îndrumare şi control, precum şi activitatea de monitorizare şi coordonare a practicii pe care acesta este chemat să o desfăşoare în privinţa noilor instituţii procesual-penale.

Totodată, în document se regăsesc referiri pozitive la măsurile pe care conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie înţelege să le promoveze pentru creşterea eficienţei activităţii unităţilor subordonate, cum ar fi reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Raportul remarcă, de asemenea, implicarea conducerii Ministerului Public în demersurile privind modificarea legislaţiei referitoare la răspunderea ministerială şi imunitatea parlamentară, pentru a institui proceduri mai rapide şi eficiente care să permită desfăşurarea în condiţii optime a proceselor penale.

Raportul tehnic urmează a fi supus unei analize aprofundate, din fiecare secţiune se vor extrage concluziile şi recomandările care implică activitatea procurorilor şi se vor lua măsuri în vederea implementării acestora.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'