Tiberiu Niţu: Raportul MCV prezintă o evaluare obiectivă a activităţii Ministerului Public

Procurorul general Tiberiu Niţu apreciază că Raportul Comisiei Europene şi Raportul tehnic care îl însoţeşte reprezintă o evaluare obiectivă şi o analiză riguroasă a activităţii Ministerului Public, subliniind eforturile procurorilor pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate în cadrul MCV, potrivit Agerpres.

28 ian. 2015, 18:45
Tiberiu Niţu: Raportul MCV prezintă o evaluare obiectivă a activităţii Ministerului Public

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Tiberiu Niţu constată că Raportul tehnic detaliază principalele eforturi şi realizări ale Ministerul Public în anul 2014, evidenţiind demersurile concrete realizate în vederea consolidării sistemului judiciar.

Documentul remarcă rezultatele obţinute în lupta împotriva corupţiei de către DNA, structură care, în anul 2014, a înregistrat semnificative progrese.

De asemenea, sunt consemnate şi progresele de la nivelul celorlalte structuri şi unităţi de parchet pentru combaterea aceluiaşi fenomen; în acest sens, se arată că procurorul general a făcut din lupta împotriva micii corupţii o prioritate în activitatea parchetelor şi este apreciată identificarea zonelor principale de acţiune (corupţia din sănătate, din sistemul asigurărilor sociale şi de sănătate şi din domeniul achiziţiilor publice), precum şi demararea de investigaţii în aceste direcţii.

Raportul acordă o deosebită importanţă experienţei legate de implementarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, chestiune care a constituit, de altfel, una dintre principalele preocupări ale Ministerului Public în anul 2014.

Documentul confirmă, totodată, că procurorii nu au întâmpinat dificultăţi în aplicarea noilor coduri în materie penală, că noile instituţii au fost bine receptate şi utilizate de către procurori, că la nivelul tuturor unităţilor de parchet s-au găsit soluţiile organizatorice pe care noile reglementări le reclamau şi că aplicarea lor unitară a beneficiat de îndrumare din partea conducerii Ministerului Public.

Astfel, aceasta a încurajat aplicarea noilor instituţii, cum ar fi principiul oportunităţii, a răspuns centralizat problemelor punctuale ridicate de procurorii de la unităţile subordonate şi a elaborat recomandări, contribuind astfel şi la asigurarea unei practici unitare – obiectiv, de asemenea, important al domeniului justiţiei.

În acelaşi context, Raportul menţionează şi înfiinţarea Serviciului de îndrumare şi control, precum şi activitatea de monitorizare şi coordonare a practicii pe care acesta este chemat să o desfăşoare în privinţa noilor instituţii procesual-penale.

Totodată, în document se regăsesc referiri pozitive la măsurile pe care conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie înţelege să le promoveze pentru creşterea eficienţei activităţii unităţilor subordonate, cum ar fi reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Raportul remarcă, de asemenea, implicarea conducerii Ministerului Public în demersurile privind modificarea legislaţiei referitoare la răspunderea ministerială şi imunitatea parlamentară, pentru a institui proceduri mai rapide şi eficiente care să permită desfăşurarea în condiţii optime a proceselor penale.

Raportul tehnic urmează a fi supus unei analize aprofundate, din fiecare secţiune se vor extrage concluziile şi recomandările care implică activitatea procurorilor şi se vor lua măsuri în vederea implementării acestora.