TICHETE CREŞĂ 2022, se pot folosi şi în privat. 570 de lei pe lună din acest an

Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor propun ca valoarea tichetelor de creşă să crească cu 50 de lei, la 570 de lei, începând din luna octombrie

21 aug. 2022, 14:07
TICHETE CREŞĂ 2022, se pot folosi şi în privat. 570 de lei pe lună din acest an

TICHETE CREŞĂ 2022. Un ordin publicat în dezbatere publică şi semnat de Ministerelul Muncii şi Ministerul Finanţelor propune ca suma lunară care se acordă sub formă de tichete de creşă să ajungă la 570 de lei, începând cu lujna octombrie. Este vorba de o majorare de 50 de lei, în prezent valoarea tichetelor fiind de 520 de lei.

Pensionarii, cei mai afectați de scumpiri. Povestea emoționantă a unei bătrâne care se folosește de propria creativitatea ca să-și asigure un trai decent
Potrivit Ordinului privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2022, pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.

Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 şi martie 2023, se mai precizează în Ordin.

Ordinul e semnat de miniştrii Adrian Câciu şi Marius Budăi.

Noi tichete sociale din octombrie: se dau aproape 600 de lei de familie DOCUMENT
Ordin_Tichete_cresa_sem_II_2022

Cine poate beneficia de tichete sociale de creşă

„Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, scrie avocatnet.ro.

Banii nu se pot folosi însă decât pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

Tichetele pot fi folosite la creșe, private sau publice, inclusiv pentru plata bonelor autorizate.

„Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 18 alin. (1) din lege, pentru acoperirea parţială sau integrală a taxelor de creşă reprezentând contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în creşe sau alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice, (…) sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară private sau de bone şi se suportă integral de către angajator”, potrivit normelor.

Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi suma de 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă.

Angajatul nu este obligat să acorde aceste tichete de creşă. Tichetele sunt, practic, o formă de beneficiu pe care angajatorii aleg să o dea, dacă și-o permit financiar, stabilind acest lucru prin contractele colective de muncă ori prin regulamentele interne.

Pentru acrodarea tichetelor de creşă este nevoie ca angajatul să depună următoarele documente:

a) cerere pentru acordarea tichetului de creşă;

b) actul doveditor eliberat de creşa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naştere al copilului, în cazul părinţilor naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare;

e) declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.