Tichete de 450 de lei pe lună pentru o categorie de români! Cine poate primi aceşti bani

O categorie de români poate beneficia de tichete în valoare de până la 450 de lei pe lună. Acești bani le pot fi acordați salariaţilor care nu beneficiază de concediul pentru creşterea copilului şi de indemnizaţia aferentă.

28 ian. 2019, 15:28
Tichete de 450 de lei pe lună pentru o categorie de români! Cine poate primi aceşti bani

Din ianuarie 2019, tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă şi voucherele de vacanţă pot fi acordate în continuare, conform Legii nr. 165/2018. Acesta este singurul act normativ care, din acest an, reglementează acordarea tuturor biletelor de valoare, spre deosebire de situaţia din trecut, când acest lucru era făcut prin trei acte normative distincte.

Potrivit Legii nr. 165/2018, tichetele de creşă reprezintă bilete de valoare care se acordă, în fiecare lună, salariaţilor care nu beneficiază de concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap) şi de indemnizaţia aferentă.

Aceste tichete pot fi utilizate doar pentru plata taxelor la creşa unde este înscris copilul şi se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui şi pe baza livretului de familie.

De aceste tichete de creşă nu pot beneficia asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a aplicat măsura plasamentului în regim de urgenţă.

Valoarea maximă a sumei acordate ca tichet de creşă nu poate depăşi 450 de lei pe lună, pentru fiecare copil ce merge la creşă. Valoarea nominală a unui tichet de creşă este de 10 lei sau multiplu al acestei valori, dar nu mai mare de 100 de lei.

Tichetele de creşă se pot cumula cu alocaţia de stat pentru copii şi cu stimulentul de inserţie, ajutor financiar ce se acordă părinţilor care revin la lucru înainte de terminarea concediului pentru creşterea copilului.

Ca şi celelalte bilete de valoare, inclusiv tichetele de masă sau cele cadou, tichetele de creşă pot fi emise în două variante: pe suport de hârtie şi pe suport electronic.