Tichete de creșă 2023. Valoarea unui tichet crește în octombrie. Ce tebuie să ştie toţi părinţii

Valoarea tichetelor de creșă ar putea fi majorată de la 600 de lei la 620 de lei, în luna octombrie 2023, conform unui proiect de Ordin pus în consultare publică pe site-ul Ministerului Muncii.

30 sept. 2023, 08:07
Tichete de creșă 2023. Valoarea unui tichet crește în octombrie. Ce tebuie să ştie toţi părinţii
Crește valoarea tichetelor de creșă

Tichete de creșă 2023. Valoarea nominală de 620 de lei se va aplica și pentru primele două luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv febriarie și martie 2024.

Extras din Proiectul de Ordin privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul II al anului 2023

Art.1 – Pentru semestrul II al anului 2023, incepand cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare, este de 620 lei.
 
Art. 2. – Valoarea nominala stabilita la art 1. se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie 2024 si martie 2024.

Art. 3. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Citește și: Scăderea care înfurie angajaţii. Cât se taie din valoarea tichetelor de masă

Pentru a beneficia de tichetele de creșă, părinții trebuie să depună un dosar cu următoarele documente:

a) cerere tip pentru acordarea tichetului de creșă;

b) actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecatorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;

e) declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul si indemnizația lunară pentru creșterea copilului în varstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator.

Citește și: Tichete-cadou, valoare dublă! Ce angajaţi primesc 420 de lei în plus la salariu

La începutul anului trecut, tichetele de creșă au fost majorate de la 470 de lei la 570 de lei. Ulterior, în 2023, acestea au ajuns la 600 de lei.

Acestea se acordă, lunar, angajaților care mu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat și de stat și pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul. La cerere, se acordă unuia dintre părinți sau tutorelui, pe baza livretului de familie.

De aceste tichete de creșă nu pot beneficia asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a aplicat măsura plasamentului în regim de urgență.

Tichetele se pot cumula cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție, ajutorul financiar acordat părinților care revin la lucru înainte de terminarea concediului maternal.