Tichete de masă 2024. Valoarea bonurilor de masă creşte la 40 de lei. Măsura, în plin scandal de „cartelizare”

Tichetele de masă vor crește la 40 de lei. Măsura a fost anunțată, astăzi, după o întâlnire a reprezentanților Guvernului cu sindicatele și patronatele din România. Oficialii au anunțat când ar urma să intre în vigoare hotărârea.

10 iul. 2023, 18:10
Tichete de masă 2024. Valoarea bonurilor de masă creşte la 40 de lei. Măsura, în plin scandal de „cartelizare”

Tichete de masă 2024. Bonurile de masă vor crește la 40 de lei, măsura a fost anunțată, luni, după o întâlnire a reprezentanților Guvernului cu sindicatele și patronatele din România. Oficialii au anunțat când ar urma să intre în vigoare hotărârea. Mai exact, începând cu 1 august 2023, bonurile de masă vor ajunge la valoarea de 35 de lei. La începutul anului viitor, din 1 ianuarie 2024, acestea vor fi majorate la suma de 40 de lei. Vestea este extrem de bună pentru români, în contextul actual.

„Prima reuniune a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social coordonată de premierul Marcel Ciolacu a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. Pe agendă regăsindu-se mai multe teme de interes pentru partenerii sociali.

Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei. În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii.”, a transmis Executivul.

Valentin Ceauşescu trăieşte în capitalism cu o pensie la limita plafonului pentru voucherele de alimente
Prin urmare, se va înregistra o creștere a valorii nominale cu 5, respectiv 10 lei a unui tichet de masă. În prezent, valoarea bonurilor este de 30 de lei. Ultima majorare a fost făcută vara trecută, în iulie 2022.

De asemenea, în cadrul acestei întruniri, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor au discutat și despre alte posibile măsuri pentru creșterea nivelului de trai. Oficialii doresc asigurarea stabilității economice pentru români.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre angajamentele asumate prin PNRR, dar și despre introducerea unor măsuri pentru a reduce inflația în România. Șeful Guvernului spune că speră ca acest an să fie închis cu o rată a inflației cu o singură cifră.

„Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică. Vom menține liniile stabilite prin bugetul de stat și vom îndeplini angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, important instrument de reforme și investiții pentru țara noastră.

Vouchere sociale 2023. Când intră pe card a patra tranşă de bani
În același timp, așa cum ne-am angajat, vom veni în continuare cu măsuri pentru reducerea inflației astfel încât să închidem acest an cu o rată a inflației cu o singură cifră, iar pentru anul viitor avem o viziune sustenabilă și predictibilă de susținere a economiei și de creștere a nivelului de trai. Sunt teme extrem de importante asupra cărora ne vom consulta permanent cu partenerii sociali”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Tichete de masă 2024. Suspiciuni de înțelegeri anticoncurențiale la firmele care emit tichete de masă. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor pe piaţa emiterii şi comercializării de tichete de către companiile Edenred România, Sodexo Pass România şi Up România. Potrivit unui comunicat al instituției, autoritatea de concurenţă are indicii că firmele Edenred România, Sodexo Pass România şi Up România şi-ar fi coordonat comportamentele în cadrul anumitor licitaţii la care au participat, precum şi la stabilirea nivelului comisioanelor de rambursare a tichetelor percepute de la magazinele afiliate.

„Astfel, există suspiciuni că cele trei companii s-ar fi înţeles să fixeze preţurile de vânzare şi cumpărare şi alte condiţii de comercializare a tichetelor, dar şi să îşi împartă piaţa serviciilor de emitere şi comercializare a acestora”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de investigaţie, dar şi la sediul Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete şi al Asociaţiei Consiliul Emitenţilor Români de Tichete Electronice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, susţin reprezentaţii autorităţii de concurenţă.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, precizează autoritatea de concurenţă, potrivit Agerpres.

Tichete de masă 2024. Cum răspund companiile acuzaţiilor venite de la Consiliul Concurenţei

”Edenred România operează într-un ecosistem amplu, ce reunește numeroși stakeholderi, și este firesc să fim aproape de instituțiile statului pentru sesiuni de rutină și acțiuni de orice natură.

Același lucru s-a întâmplat și la finalul lunii iunie, cu ocazia vizitei echipei din cadrul Consiliului Concurenței, când am colaborat foarte bine cu inspectorii, punându-le la dispoziție, în termenul indicat, toate materialele solicitate.

Rămânem, în continuare, la fel de deschiși la cooperare, pentru orice informații necesare.

Edenred România își desfășoară activitatea respectând cele mai înalte principii și standarde etice și de lucru, în beneficiul clienților, al partenerilor privați și publici și al utilizatorilor produselor din portofoliu, precum și în scopul unei bune desfășurări a tuturor programelor dezvoltate sau susținute de companie”.