Tichete de şcoală, propuse ca lege de vicepremierul Turcan şi votate de PNL, reduse la jumătate

Guvernul taie la jumătate valoarea tichete de şcoala după școală” - propuse ca lege de vicepremierul Raluca Turcan și votate de PNL

17 sept. 2020, 05:55
Tichete de şcoală, propuse ca lege de vicepremierul Turcan şi votate de PNL, reduse la jumătate

Începând cu anul școlar 2020-2021 statul urma să finanțeze de la buget programul „Școala după școală” pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, prin acordarea de tichete educaționale în valoare de 400 lei lunar/copil. Măsura a fost propusă ca proiect de lege de vicepremierul Raluca Turcan, înainte ca PNL să ajungă la guvernare, a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis, dar acum Guvernul Orban vrea să taie la jumătate valoarea tichetelor pentru următorii doi ani școlari și să restrângă categoria copiilor care le primesc, respectiv a școlilor participante. Noua lege a fost inițiată de Raluca Turcan, în calitate de deputat, în iunie, anul trecut, cu câteva luni înainte ca PNL să ajungă la guvernare, și a trecut tacit de Camera Deputaților. În Senat, camera decizională a Parlamentului pentru domeniul educației, proiectul a trecut cu votul unanim al senatorilor prezenți, inclusiv liberali, la finele lunii iulie.

Raluca Turcan: Şcoala nu este facultativă. Părinţii au obligaţia să îi îndemne pe copii să meargă la ore

Raluca Turcan și-a argumentat proiectul prin faptul că ar reduce abandonul școlar și ar încuraja cuprinderea tuturor elevilor în sistemul de învățământ, pe de o parte, cât și stimularea părintelui sau reprezentantului legal al copilului să se reîntoarcă pe piața forței de muncă. ”Statul finanțează programul Școala dupa școală pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror părinți, reprezentanți legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea unui copil, pe perioada absenței părinților, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completărie ulterioare, solicită acest serviciu, prin tichete educaționale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul Școala după școală”, prevede proiectul.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea în baza căreia Ministerul Educaţiei va avea posibilitatea să emită tichete pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul “Şcoală după şcoală”. Tichetul se acordă pe baza cererii părintelui, are scop exclusiv educaţional, este netransferabil altor beneficiari.
Valoarea tichetului este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile pentru after school.