Tichete pentru activităţi casnice. Bani pentru bone, grădinari şi menajere

Guvernul a stabilit modalitatea de acordare a tichetelor de activităţi casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum şi modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.
Filip Stan
23 iun. 2022, 14:40
Tichete pentru activităţi casnice. Bani pentru bone, grădinari şi menajere

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităţilor prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activităţi casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum şi modalitatea de preschimbarea în bani a acestora, anunţă joi Ministerul Muncii.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziţionate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conţine rubrici speciale destinate informaţiilor referitoare la identificarea beneficiarului şi a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranţă obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenţii pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, la sediile unităţilor furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Se majorează tichetele de masă la 30 de lei. Klaus Iohannis a promulgat legea

Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se vor reţine impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuţiei de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activităţi casnice, valoarea minimă a contribuţiei lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat şi al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze tichete de activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţilor prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Beneficii în plus pentru salariaţi, avem DOCUMENTUL. Ce primesc pe lângă vouchere şi tichete de masă
Guvernul a reglementat modul în care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) şi remunerarea  acestora în tichete de activităţi casnice, prin derogare de la Codul Muncii. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi. Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcţie de intensitatea şi durata activităţilor casnice prestate, neexistând corelarea între valoarea tichetului şi ora de muncă prestată.

Măsura introdusă prin intermediul legii doreşte să formalizeze relaţiile ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât înregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici şi a plăţilor dintre aceştia, prin intermediul tichetelor, să fie cât mai facilă, flexibilă şi nebirocratică.

Angajatorii publici şi privaţi pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activităţi casnice angajaţilor proprii.

Legea privind reglementarea activităţilor prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2022-2026 şi constă în asigurarea cadrului legal şi în operaţionalizarea unei platforme electronice gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Devine interzis în TOATĂ EUROPA. Schimbare drastică dictată de la vârful UE
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Au început lucrările la cele mai lungi tuneluri din România! Pe unde vor trece
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Patru zodii unice. Ies în evidență peste tot și sunt invidiate de multe persoane
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Au decis să dea BANII ÎNAPOI. Astăzi, suntem ÎNCÂNTAȚI să vă anunţăm
StirileBZI
Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'