Tichete sociale 2023. Când pot ridica bunicii noştri cupoanele de la primărie cu „a 13-a pensie”

Direcția de Asistență Socială Botoșani primește cereri în vederea acordării tichetelor sociale pentru pensionari.

29 nov. 2023, 16:33
Tichete sociale 2023. Când pot ridica bunicii noştri cupoanele de la primărie cu „a 13-a pensie”

Tichete sociale 2023. De la începutul lunii noiembrie 2023, Direcția de Asistență Socială Botoșani a primit cereri în vederea acordării tichetelor sociale pentru pensionari. Acestea se acordă de două ori pe an, înaintea sărbătorilor pascale și înaintea sărbătorilor de iarnă.

Beneficiarii acestui sprijin financiar în cuantum de 100 de lei de persoană sunt pensionarii sistemului public de pensii care au împlinit sau împlinesc în acest an 65 de ani și care au venitul net lunar provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat multiplicată cu coeficientul 1,02, respectiv 1.148 de lei.

Tichetele vor putea fi ridicate de la sediul DAS, zilnic, în intervalul orar 8:30 – 16:30. „Pentru pensionarii cu venituri mici este important orice ajutor primit din partea autorității publice locale. De aceea, le transmit acestora să se prezinte la sediul Direcției de Asistență Socială, unde colegii noștri au toată disponibilitatea de a-i ajuta”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială Botoșani.

Dacă pensionarul care a depus cererea nu se poate prezenta pentru a ridica tichetele, acestea vor fi putea fi acordate reprezentantului legal, care trebuie să prezinte atât actul său de identitate cât și al beneficiarului, în original.

În schimbul tichetelor sociale, pensionarii vor putea obține bunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente și servicii medicale sau de curățenie. Aceste produse sau servicii vor putea fi achiziționate doar de la unitățile din lista care va fi distribuită beneficiarilor.

Tichetele sociale pentru pensionari se acordă în baza Hotărârii de Consiliu Local nr.288 din 20 decembrie 2016, modificată prin Hotărârea de Consiliu Local 156 din luna aprilie 2022. Fondurile necesare acestui program social implementat de municipalitatea botoșăneană sunt asigurate de la bugetul local. În primăvara acestui an, au primit tichete sociale 368 de pensionari botoșăneni.

Tichete sociale de la Primărie. 400 de lei gratis de Moş Crăciun pentru cumpărături. Miercuri este ultima zi când se depun cereri

Tichete sociale 2023. Sprijin financiar de 400 de lei pentru clujenii cu venituri reduse. Peste 8.000 de beneficiari au fost înregistrați în acest an. În 2022: municipalitatea a acordat un număr de 9159 tichete sociale pe suport electronic în acest cadru.

Clujenii cu venituri reduse beneficiază de ajutor prin programul „Alimente” al Direcției de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit primarului Emil Boc, 8.047 beneficiari au fost înregistrați în acest an, până la data de 31 octombrie. Din cei 8.047 solicitanți în 2023, 5.799 dețin carduri în cadrul programului „Alimente”, iar pentru 2.248 persoane au fost emise carduri noi.Data limită pentru depunerea cererilor este 29 noiembrie.„Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat. Programul «Alimente» continuă – ajutor de 400 lei/an pentru clujenii cu venituri reduse. Ultima zi de depunere a cererilor pentru 2023: 29 noiembrie.

Tichete sociale de 100 de lei şi pachete cu dulciuri de 80 de lei de Crăciun 2023

8047 beneficiari au fost înregistrați în acest an, până la data de 31 octombrie, în Programul «Alimente». Programul este implementat de D.A.S.M. – Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca și care are ca scop sprijinirea clujenilor aflați în situații de viață dificile. În anul 2022, municipalitatea a acordat un număr de 9159 tichete sociale pe suport electronic în acest cadru.
Persoanele eligibile primesc tichete sociale pe suport electronic în valoare de 400 lei/an/beneficiar. Din cei 8047 solicitanți în 2023, 5799 dețin carduri în cadrul programului «Alimente», iar pentru 2.248 persoane au fost emise carduri noi.
Ultima zi în 2023 în care mai pot fi depuse formularele de cerere/declarație pe propria răspundere pentru acordarea tichetelor sociale pe suport electronic este miercuri, 29 noiembrie”, a transmis Emil Boc.

Cine poate cere ajutorul pentru alimente?

Pentru a putea beneficia de tichetele sociale, solicitanții – cu domiciliul sau reședința în municipiul Cluj-Napoca – trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

a) persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate;
b) pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2053 lei și de până la 1386 lei/membru de familie;
c) șomeri înregistrați (cu indemnizație și fără indemnizație de șomaj) ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2053 lei și de până la 1386 lei/membru de familie;
d) beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei;
e) victimele traficului de persoane;
f) victimele violenței domestice.

Tichete sociale de Crăciun pentru oamenii sărmani. Seniorii pierd banii dacă nu depun cerere în câteva zile la primărie

În anul 2023 a fost alocată suma de 4.000.000 lei de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea Programului social „Alimente”.

Formularele se pot ridica / depune la:
– Centrul de Informare pentru cetățeni (strada Moților nr. 7)
– primăriile de cartier
– sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală (strada Venus).
Cererea și declarația pe propria răspundere poate fi depusă și online accesând link-ul.