Tichete sociale 2023. Moş Crăciun aduce şi în acest an „a 13-a pensie” seniorilor cu venituri modeste

Dacă pensionarul care a depus cererea nu se poate prezenta pentru a ridica tichetele, acestea vor fi putea fi acordate reprezentantului legal.

16 nov. 2023, 19:51
Tichete sociale 2023. Moş Crăciun aduce şi în acest an „a 13-a pensie” seniorilor cu venituri modeste

Tichete sociale 2023. Începând cu 6 noiembrie 2023, Direcția de Asistență Socială Botoșani primește cereri în vederea acordării tichetelor sociale pentru pensionari. Acestea se acordă de două ori pe an, înaintea sărbătorilor pascale și înaintea sărbătorilor de iarnă. Nu este o sumă mare, dar practic este o pensiuţă în plus în lunile cu cheltuieli mai mari.

Beneficiarii acestui sprijin financiar în cuantum de 100 de lei de persoană sunt pensionarii sistemului public de pensii care au împlinit sau împlinesc în acest an 65 de ani și care au venitul net lunar provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat multiplicată cu coeficientul 1,02, respectiv 1.148 de lei.

Tichete sociale de Crăciun pentru oamenii sărmani. Seniorii pierd banii dacă nu depun cerere în câteva zile la primărie

Totodată, pensionarii care vor solicita acest ajutor nu trebuie să aibă venituri din beneficii de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, ori indemnizații cuvenite persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Cererile se primesc la sediul Direcției de Asistență Socială, aflat pe strada Săvenilor nr.12. La cerere solicitantul trebuie să atașeze copia actului de identitate și cuponul de pensie din luna anterioară.

„Pentru pensionarii cu venituri mici este important orice ajutor primit din partea autorității publice locale. De aceea, le transmit acestora să se prezinte la sediul Direcției de Asistență Socială, unde colegii noștri au toată disponibilitatea de a-i ajuta”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială Botoșani.

Dacă pensionarul care a depus cererea nu se poate prezenta pentru a ridica tichetele, acestea vor fi putea fi acordate reprezentantului legal, care trebuie să prezinte atât actul său de identitate cât și al beneficiarului, în original. În schimbul tichetelor sociale, pensionarii vor putea obține bunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente și servicii medicale sau de curățenie. Aceste produse sau servicii vor putea fi achiziționate doar de la unitățile din lista care va fi distribuită beneficiarilor.

Tichetele sociale pentru pensionari se acordă în baza Hotărârii de Consiliu Local nr.288 din 20 decembrie 2016, modificată prin Hotărârea de Consiliu Local 156 din luna aprilie 2022. Fondurile necesare acestui program social implementat de municipalitatea botoșăneană sunt asigurate de la bugetul local. În primăvara acestui an, au primit tichete sociale 368 de pensionari botoșăneni.

Tichete sociale 2023. Banii înainte de Sărbători pentru bunicii noştri, cine primeşte tichete sociale.

Tichete sociale acordate de Crăciun slătinenilor nevoiași. Primăria Slatina anunță primirea cererilor pentru localnicii cu venituri mici- pensionari, beneficiari de indemnizații speciale și persoane cu handicap vor primi și în acest an cu ocazia Crăciunului un mic ajutor de la primărie. Cererile se pot depune până la finele lunii la nouă puncte de lucru anunțate de administrația municipală, urmând ca beneficiarii să primească la domiciliu, de la poștași, tichetele sociale.
Primăria Municipiului Slatin anunță demararea celui de-al 15-lea sezon de depunere cereri pentru acordarea de TICHETE SOCIALE care vor fi distribuite cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun. Solicitările se pot face în perioada 2 – 31 octombrie, la cele nouă puncte de pe raza municipiului amenajate și în sezonul trecut.

Beneficiari ai acestei măsuri sunt: persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu; pensionari – fără a se ține seama de vârstă și tipul de pensie, dar ale căror drepturi obținute din pensie sau, după caz, din pensii și/sau venituri nete cumulate, sunt cel mult egale cu 1.200 lei/lună; beneficiari de indemnizații prevăzute de legi speciale care nu au calitatea de pensionari, ale căror venituri nete cumulate sunt cel mult egale cu 1.200 lei/lună.

Veste bună pentru toţi beneficiarii cardurilor de energie. Anunţ de ultimă oră al ministrului Adrian Câciu

„Tichetele sociale, în valoare de 150 lei, vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de produse alimentare, produse de curățenie și igienă corporală sau a locuinței, produse farmaceutice, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Cererea pentru acordarea Tichetelor Sociale va fi disponibilă gratuit la cele nouă puncte, dar ea poate fi descărcată direct și de pe site-ul Primăriei Slatina – www.primariaslatina.ro și transmisă prin mijloace electronice la adresa [email protected], cu condiția ca, odată cu solicitarea, să fie expediate şi documentele necesare. Reamintim că aceste tichete sociale se acordă de două ori pe an: cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și de Paște. De menționat că tichetele sociale (150 lei/sărbătoare/beneficiar) vor fi primite de beneficiari direct la domiciliu, prin intermediul Poștei Române”, anunță Primăria Slatina.

Cele nouă puncte de lucru unde se distribuie și se primesc cereri pentru acordarea de tichete sociale sunt:

a) Primăria municipiului Slatina – 2 puncte de primire: sediul central: str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1; Direcția Generala Economică: str. Toamnei, nr. 6;

b) Direcția de Asistență Socială Slatina – 3 puncte de primire: sediu central – str. Frații Buzești, nr. 6; Centrul Comunitar de Asistenţă Medico-Socială: str. Nicolae Bălcescu, nr. 22; Clubul Pensionarilor: str. Victoriei;

c) Direcția Administrare Patrimoniu – 1 punct de primire – str. Unirii, nr. 2B;

d) Centrul „Complex servicii pentru persoane adulte cu dizabilități și alte persoane aflate în situații de nevoie Slatina” al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt – 1 punct de primire: str. Centura Basarabilor (Progresul);

e) Compania de Apă Olt – 1 punct de primire: Casieria din str. Artileriei, nr. 2;

f) Loctrans – 1 punct de primire: Casieria din b-dul A.I. Cuza.

EXCLUSIV Vouchere pentru alimente şi în 2024. Ministrul Adrian Câciu anunţă 1.500 de lei pentru românii cu venituri mici

Vouchere de Crăciun! Ce categorii vor primi banii înainte de Sărbători

Vești bune pentru câteva categorii de persoane din România. Voucherele pentru cumpărături de Crăciun vor fi acordate în luna decembrie. Astfel, seniorii cu pensii mici ar urma să primească vouchere pentru cumpărăturile de Crăciun. Aceștia vor beneficia de un ajutor de 250 de lei, înainte de sărbătorile de iarnă.

În acest an, românii care fac parte din categoriile vulnerabile primesc șase vouchere de la stat, în valoare de 250 de lei fiecare, pentru alimente și mese calde. Cei care se vor bucura de aceste ajutoare, însă, trebuie să se încadreze în anumite categorii de venit.

Prin urmare, pensionari și cei cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei vor primi de Crăciun 250 de lei pe cardurile sociale de alimente, bani pe care îi vor putea folosi doar pentru achiziționarea de alimente sau mese calde.

Persoanele care fac parte din această categorie sunt:

 • pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023
  copiii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023
  familiile care au cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
  familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
  familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social
  cetățenii fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Câți români au beneficiat de acești bani în 2022

În cursul anului trecut, românii eligibili pentru aceste vouchere au primit patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022. Vorbim aici de 2.368.907 de români, conform datelor oficiale anunțate de autorități.

„Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.
Așadar, voucherele pentru cumpărături de Crăciun vor fi acordate în luna decembrie. Astfel, seniorii cu pensii mici ar urma să primească vouchere pentru cumpărăturile de Crăciun. Aceștia vor beneficia de un ajutor de 250 de lei, înainte de sărbătorile de iarnă.